Energetici potřebují omladit. Studentům partnerských škol představují svoji práci

Rozloha zásobovacího území cca 53 tis. km2; délka vedení přes 160 tis. km; přes 57 tis. transformačních stanic.

Cílená propagace v Plzni

Více než 230 rozvoden; přes 3,5 mil. kusů neprůběhových elektroměrů či 4 450 zaměstnanců. Nejen výše uvedené, ale například i zajímavosti z každodenního pracovního nasazení techniků a montérů v terénu a co se od nich očekává, pokud by nastoupili na praktikantské místo u společnosti ČEZ Distribuce, se v pátek 18. května dozvěděli studenti tříletého učebního oboru elektrikář silnoproud s výučním listem ze SOUE v Plzni na Vejprnické ul., partnerské školy Skupiny ČEZ.

Nebylo to přitom poprvé, a zdaleka ani naposledy, co energetici zavítali mezi studenty učilišť a středních škol. „Podpoře technického vzdělávání se věnujeme více než dvacet let, přičemž se snažíme zaměřovat na konkrétní odborné školy. Proto tým složený ze specialistů útvaru Strategický nábor a odborníků z ČEZ Distribuce navštěvuje vybrané partnerské střední školy, kde prezentuje nabídku pracovních míst žákům posledních ročníků učebního oboru Elektrikář - silnoproud a maturitního oboru Elektrotechnik. Těm se tak nabízí šance získat práci a potřebnou kvalifikaci pro složení zkoušky podle § 6 vyhlášky č. 50/1978 Sb. pro samostatný výkon činnosti,“ říká Pavel Puff, manažer útvaru Strategický nábor Skupiny ČEZ. Podle něj ti praktikanti, kteří úspěšně ukončí celý adaptační program, se pak stanou stálými členy týmu elektromontérů a provozních elektrikářů ČEZ Distribuce.

Návštěvy středních odborných škol jsou součástí programu pro praktikanty, který vznikl s cílem náboru mladých lidí a řešení otázky obměny stávajících zaměstnanců, z nichž až 300 může v nejbližších letech odejít do starobního důchodu. Takzvaný generační problém se ovšem netýká jen společností sdružených ve Skupině ČEZ. Odborníků různých profesí a v přiměřeném věku je totiž v celé republice nedostatek. „Budoucnost energetiky směřuje k decentralizaci výroby a s tím souvisejí podstatné změny ve fungování distribučních sítí. Proto potřebujeme mladé schopné lidi s inovativním myšlením,“ dodal k tomu za ČEZ Distribuci Karel Kohout, ředitel úseku Provoz.  

Hlavní výhodou programu je možnost nastoupit bez jakékoliv praxe. Rovněž to, že praktikant má přiděleného zkušeného kolegu, který mu v průběhu celého programu pomáhá. „Během dvouletého zácviku se praktikanti seznámí s podmínkami práce na distribučním zařízení, lokalitou a jednotlivými činnostmi, které ČEZ Distribuce zajišťuje. V průběhu adaptace jim však nejsou upřeny benefity zaměstnanců, jako jsou pět týdnů dovolené či příspěvky na sportovní aktivity a podobně,“ uzavírá Karel Kohout výčtem některých výhod.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 20.05.2018 14:10



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka