EU pomohla prezentovat dílo nepomuckého malíře

Přesně před deseti lety začala rekonstrukce rodného domu Augustina Němejce v Nepomuku, kterou z většiny financovala Evropská unie prostřednictvím Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad. Téměř 25 milionů korun tak pomohlo obnovit památku, která dnes slouží zejména jako muzeum.

Jarní servisní akce AUTO CB

Od roku 2010 může veřejnost navštívit rodný dům nepomuckého rodáka, malíře Augustina Němejce. Po náročné rekonstrukci vznikla v domě umělcova galerie s několika desítkami jeho výtvarných děl. Zároveň byl vytvořen prostor pro konání menších kulturních akcí – koncertů, výstav nebo divadelních představení. K těmto účelům slouží citlivě zrekonstruovaný prostor původní stodoly i upravené nádvoří domu s pódiem. V podkroví je ateliér pro výtvarné kurzy a menší prostor určený pro semináře, workshopy či přednášky.

„Dům se stal vyhledávaným turistickým cílem a pomohl zvýšit návštěvnost Nepomuku. Veřejnost se tak může seznámit s životem i dílem tohoto autora, který namaloval například oponu plzeňského divadla J. K. Tyla. Její reprodukci a mnoho dalších děl, dokumentů a předmětů z jeho života lze obdivovat v pozoruhodné galerii v jeho rodném domě,“ uvedl předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

Celoživotní dílo, které po sobě zanechal Augustin Němejc, je prolnuto především venkovskou tématikou Plzeňska, i když rozsah jeho díla je mnohem širší a pestřejší. Dům z počátku 19. století, v němž se mistr narodil, soustřeďuje mimořádnou kolekci Němejcových děl, která jsou prezentována veřejnosti formou stálé expozice.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 13.07.2019 14:09



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka