Fakulta designu a umění hostí od středy výstavu Grafika roku

Nadace Hollar letos poprvé posouvá výstavu Grafika roku 2017 a Cena Vl. Boudníka z tradičních prostor Clam-Gallasova paláce v Praze na půdu Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Dne 14. února 2018 se v Clam-Gallasově paláci uskutečnilo slavnostní předávání cen Grafiky roku a byla zde předána již v pořadí 23. Cena Vladimíra Boudníka za mimořádný přínos grafickému oboru a celoživotní dílo.

Ve dnech 18. 4. až 18. 5. budou na fakultě v rámci výstavy představeni laureáti a nominovaní na ceny Grafiky roku. Zároveň bude prezentována ukázka z tvorby Josefa Hampla - letošního laureáta Ceny Vl. Boudníka.

Grafika roku je celostátní soutěžní výstava zabývající se soudobou uměleckou grafickou tvorbou v České republice. Výstava každoročně představuje rozmanitou grafickou uměleckou tvorbu české i zahraniční, laické i odborné veřejnosti a upozorňuje na vývojové tendence v tomto uměleckém odvětví. Cílem Grafiky roku je zprostředkování kontaktů, vytvoření povědomí, vazeb, dialogu a přátelství mezi několika generacemi umělců, kteří se výstavy pravidelně účastní.

Cena Vladimíra Boudníka je prestižní ocenění umělcova celoživotního přínosu grafice. Jejím cílem je společenské ocenění výtvarníků za tvůrčí přínos české grafice, za přesvědčivý a výrazný soubor grafických děl objevného výrazu či formy bez časového a generačního omezení. Vedle významných a vývojem umění ověřených jmen chce poukázat na jedinečné a v tom smyslu i perspektivní tvůrčí výkony umělců mladší generace.

„Je skvělé, že ta nejlepší díla soutěže Grafika roku je možné prezentovat v tak prestižním prostoru jakým je Clam-Gallasův palác v Praze. Problémem může být, že zdaleka ne každý, kdo by tuto výstavu shlédnout potřeboval a chtěl, má možnost tuto pouť podstoupit. A když nemůže hora k Mohamedovi, musí jít Mohamed k hoře. Ve spolupráci s realizačním týmem Nadace Hollar jsme se rozhodli pomoci otevřít výstavě možnost putovat po vlastech českých a nabídli galerii v prostorách Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara (Sutnarky) v Plzni.  Přímo v prostorách, kde studuje více než šest set studentů uměleckých oborů. Naše fakulta je ovšem součástí kampusu, v němž se v průběhu roku pohybují také tisíce dalších studentů, pedagogů a návštěvníků rozličných profesí. Má tedy potenciál stát se kulturním emitorem, jež rozšíří povědomí veřejnosti o tvůrcích grafiky pracujících tradičními výrazovými prostředky i novými technologiemi, aplikujícími prvky knižní tvorby i volného umění,“ vysvětluje děkan fakulty Josef Mištera.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka