Fakulta zdravotnických studií vyslala studentky do Číny

Čtyři studentky Fakulty zdravotnických studií (FZS) ZČU v Plzni strávily čtyři měsíce v Číně. Studijní pobyt byl zaměřen na studium základů tradiční čínské medicíny.

Cílená propagace v Plzni

Zkušeností si však dívky přivezly daleko více.

Semestrálního pobytu se studentky v čínském Hangzhou zúčastnily od září loňského roku. „Stáž se konala na základě dohody o výměnných pobytech s univerzitou v městě Hangzhou z čínské provincie Zhejiang, která je partnerskou provincií Plzeňského kraje. Tyto čtyři dívky byly vůbec první, které stáž absolvovaly. Věřím, že v naše spolupráce bude pokračovat , a vyjedou i další studenti,“ věří děkanka FZS ZČU Ilona Mauritzová.

Na čínské Zhejiang Chinese Medical University absolvovaly studentky semestr výuky Tradiční čínské medicíny (TCM). Kromě výuky TCM se učily i čínsky, což nebylo vůbec snadné, jelikož čínština má 4 tóny a jejich správné vyslovení je nezbytné pro dorozumění. „Tím, že jsme tam byly přibližně čtyři měsíce, ani nemělo smysl se učit psát znaky, a proto jsme se učily hlavně konverzovat. Ještě jsme měly zajímavý předmět, ve kterém nás učitelé seznamovali s čínskou kulturou a naši spolužáci z různých zemí nás také seznámili se státy, ze kterých pocházejí,“ uvádí k pobytu Barbora Divišová, jedna ze studentek, které se zúčastnily pobytu v Číně.
 „Na první hodině TCM nám vyučující řekla, že pokud chceme alespoň trochu pochopit tradiční čínskou medicínu, musíme zapomenout vše, co známe ze západní medicíny. Což pro mne jako studentku třetího ročníku fyzioterapie představovalo nemalý problém. Myslím, že pokud se někdo chce zabývat TCM, musí tomu věnovat celý svůj život,“ uvádí ke studiu další ze studentek, Lucie Čepeláková.

„Během pobytu jsme měly možnost ochutnat některá typická jídla například Dongpo rou – vepřový bůček v sojové omáčce, Longjing xiaren – krevety s čajem Longjing, lotosový kořen s lepivou rýží, Cong Bao Hui – snack, který jsme si i zkusily samy připravit za asistence naší skvělé paní učitelky Liu. Celkem rychle jsme si zvykly na používání hůlek a na každodenní konzumaci rýže, dokonce musím přiznat, že mi to teď chybí. Co nás v Číně určitě překvapilo, je stálé vlhko a časté deště a také nepřítomnost topení. Místo něj se v chladném období používá klimatizace. Zajímavý byl i velký kampus, ve kterém bylo vše – od obchůdků se vším potřebným, menzy, restaurace, až po bankomat,“ přidává se opět Divišová

Studijní pobyt v Číně pro studenty FZS ZČU bude pokračovat i v příštím studijním roce. Náklady na jejich ubytování a školné jsou přitom plně hrazeny přijímající čínskou univerzitou, která studentům dále poskytuje i vlastní stipendium.

Studentky FZS ZČU, které se zúčastnily studijního pobytu v Číně:
Barbora Divišová - 2. ročník, fyzioterapie
Eliška Sobotová - 2. ročník, fyzioterapie
Lucie Čepeláková - 3. ročník, fyzioterapie
Kristýna Koptíková - 3. ročník, porodní asistentka


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka