Fakultní nemocnice v Plzni má další klokánkovací křesla pro maminky

Zástupci Městského obvodu Plzeň 1 předali v úterý 30. května pět speciálních křesel pro maminky na Neonatologickém oddělení FN Plzeň v pořizovací ceně 152 000 korun.

Jarní servisní akce AUTO CB

V březnu letošního roku  předalo občanské sdružení Nedoklubko první pětici těchto speciálních křesel a v současnosti oddělení disponuje deseti klokánkovacími křesly.

Funkci klokánkovacích křesel popisuje primář neonatologického oddělení doc. MUDr. Jiří Dort, Ph.D.: „Tato speciální křesla pomáhají předčasně narozeným dětem nahradit období důležitého vývoje v maminčině bříšku. Nejdůležitější je vytvoření  pevné vazby mezi miminkem  a  maminkou a právě k  tomu účelu slouží klokánkovací  křesla. Dítě je  v maminčině náruči a  protože  je ve známém prostředí, uklidňuje se .“

Myšlenku nákupu popisuje starosta MO Plzeň 1  Mgr. Miroslav Brabec:„Na podzim jsme byli na překrásné benefiční akci Miminka do dlaně- v rukách andělů, na které bylo prezentováno, že výtěžek půjde na zakoupení klokánkovacích křesel. Úžasná atmosféra tohoto večera a  skvělí lidé, kteří pomáhají předčasně narozeným dětem, nás inspirovali k tomu, že jsme myšlenku dárcovství také podpořili a dovedli až do konce. Klokánkovací křesla už pomáhají.“

Ředitel fakultní nemocnice MUDr. Václav Šimánek, Ph.D. dodává: „Jsem moc rád, že  naše  společnost  pomáhá a nezapomíná na ty nejmenší. Pan docent a jeho skvělý tým občas dokážou „zázraky“. Jak byste jinak nazvali cestu, při které i z méně než 1000 gramového miminka po čase odchází domů s rodiči spokojený kojenec? Předávám pomyslné poděkování všech současných i budoucích miminek celému městskému obvodu Plzeň1. Peníze na nákup klokánkovacích křesel byly vynaložené opravdu na dobrou věc.“

Odborníci neonatologického oddělení se starají o zdravé novorozence  a zároveň o nemocná a nezralá miminka s nízkou porodní hmotností. Klokánkovací křesla jsou umístěna  na jednotce intenzivní a resuscitační péče  a určena pro maminky miminek  se závažnými vrozenými vadami, s těžkými poruchami poporodní adaptace a dětí vážící méně než 1 500 g. Ve FN Plzeň se ročně narodí více jak 3 000 dětí.

Poznámka redakce:  Při péči o miminka mohou nastat potíže se spontánním sáním mateřského mléka. V takových případech ocení maminky i profesionální zdravotnická zařízení praktické odsávačky mateřského mléka. Odsávačku je vhodné používat jak při pozdním nástupu laktace tak i při nedostatečné či snížené tvorbě mléka.

Dalším šikovným pomocníkem při péči o miminko je nosní odsávačka. Například kojenecké nosní odsávačky CLEANOZ byly vyvinuty lékaři ORL pro pomoc novorozencům, kojencům a malým dětem. Tyto nosní odsávačky pomáhají dětem snáze dýchat tím, že odsají hleny z nosu a uvolní dýchací cesty.  S dalšími užitečnými zdravotnickými přístroji se můžete seznámit na stránkách www.odsavacka.com.


Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka