Fakultní nemocnice ve čtvrtek zodpoví vše o AIDS, zájemce zdarma otestuje

První prosinec je Mezinárodním dnem boje proti AIDS. Fakultní nemocnice v Plzni proto pořádá preventivní akci pro širokou laickou veřejnost pod názvem ČERVENÁ STUŽKA.

Cílená propagace v Plzni

Při Dni  otevřených dveří na Infekční klinice FN Plzeň odborníci zodpoví veškeré otázky, týkající se problematiky HIV/AIDS a pokusí se zbořit některé mýty, které o tomto viru a  nemoci panují. Navíc budou zájemce testovat zdarma.

KDY: 1. 12. 2016 

ČAS: 12:00 – 17:00 hodin

MÍSTO: FN Plzeň Bory, Infekční klinika (pavilon 2), hlavní vchod (spodní), 1. patro – Ambulance pro poruchy imunity

Plzeň bude ve čtvrtek také brázdit speciální preventivnítramvaj  - od 14 do 17 hodin. Cestující, kteří se od studentů lékařské fakulty dozvědí všechno o viru HIV a nemoci AIDS, sveze zdarma.

CO JE INFEKCE HIV A ONEMOCNĚNÍ AIDS?

V roce 1981 bylo v USA poprvé rozpoznané onemocnění, které později dostalo jméno AIDS. Název onemocnění je zkratkou anglického pojmenování Acquired Immune Deficiency Syndrome, které vyjadřuje podstatu onemocnění. Jedná se o Syndrom získaného imunodeficitu, česky – soubor příznaků, které vedou ke ztrátě imunity, tj. obranyschopnosti organizmu. Lidský organizmus se tak stává náchylným k řadě dalších infekčních a nádorových onemocnění. V roce 1983 objevily nezávisle na sobě vědecké týmy v USA a ve Francii původce onemocnění AIDS. Je jím virus HIV – Human Immunodeficiency Virus, což znamená virus způsobující ztrátu obranyschopnosti u člověka. Tento virus napadá v organizmu zejména určitou skupinu bílých krvinek, T lymfocytů, v nichž se množí, později je i zabíjí a snižuje tak jejich počet v těle nakaženého člověka. Výrazný pokles počtu bílých krvinek, které hrají důležitou úlohu v obranyschopnosti lidského organizmu, vede k selhávání imunity a rozvíjí se onemocnění AIDS. Člověk nakažený virem HIV nemusí mít dlouhou dobu, třeba několik let, vůbec žádné zdravotní potíže. Tomuto období se říká bezpříznakové nosičství viru HIV. I v bezpříznakovém období může nakažený člověk přenést infekci na další osoby. Přitom sám vypadá a cítí se zcela zdráv a ani jeho partner na něm nic nepozná. Pouze když je laboratorním vyšetřením na přítomnost protilátek proti HIV u testovaného zjištěn pozitivní nález, člověk je „HIV pozitvní“.

HIV INFEKCI NEPOZNÁTE

Lidé, kteří byli nakaženi virem HIV, jenž způsobuje AIDS, zůstávají zpravidla velmi dlouho bez zdravotních potíží a často o své infekci vůbec nevědí. Přesto ji mohou přenášet dál. Jediným prostředkem, jak poznat nákazu HIV virem, je laboratorní test z krve. I ten ji však rozpozná až po uplynutí určité doby, zpravidla do 3 měsíců. Proto negativní výsledek testu v této době nemusí být pravdivý. Některé země přesto vyžadují před vstupem cizinců, zejména při jejich dlouhodobém pobytu, potvrzení (tzv. certifikát) o HIV negativitě. HIV infekce pro vzdělaného a zodpovědného člověka nemusí znamenat takovou hrozbu, jak se někdy zdá. Umí se totiž nákaze bránit. Na rozdíl od nebezpečí, kterým ho ohrožují šílení řidiči na silnicích, jejichž vozy zabíjejí bez výběru a nečekaně. K nákaze virem HIV nemůže dojít při společné zodpovědnosti dvou lidí.

NEBOJTE SE POZITIVNÍCH LIDÍ

Při běžném společenském styku se nemůžete virem HIV nakazit. S HIV pozitivním člověkem můžete společně jíst, vzájemně se dotýkat a objímat, koupat se v bazénu a v sauně,

používat společnou toaletu. Kamarádské, suché polibky jsou také bez rizika. Pouze je vhodné vyhnout se půjčování kartáčků na zuby a holicích potřeb. 

Virus HIV se nepřenáší hmyzem.

Pokud byste si chtěli nechat propíchnout uši nebo si na památku přivézt tetování na vlastním těle, pak se ujistěte, zda jsou nástroje před každým použitím řádně dezinfikovány.

JAK SE HIV INFEKCE MŮŽE PŘENÉST

Nejčastější cestou nákazy je nechráněný pohlavní styk. Zvláště rizikový je sex s nahodilým partnerem. Použití alkoholu a drog může snížit vaši zodpovědnost. Snadněji pak svolíte k pohlavnímu styku a při tom většinou nejste opatrní. Jiným velkým nebezpečím je půjčování jehel a stříkaček při aplikaci návykové látky. Prevence je jasná: drogy si raději vůbec nevpichovat. Pokud se bez nich neobejdete, pak používejte jen své vlastní „nádobíčko“.

JAK VYPADÁ ZODPOVĚDNÝ SEX

Nejbezpečnější je vzájemná věrnost dvou zdravých partnerů, nebo sexuální abstinence. Jak často však dobrá předsevzetí a morální zásady selhávají…

Pak je důležité znát pravidla bezpečnějšího sexu:

1. Při souloži do pochvy či do konečníku je třeba vždy použít kondom. Je vhodné potřít ho lubrikačním zvlhčovacím gelem, který neobsahuje tuk.

2. Mnoho sexuálních aktivit je z hlediska přenosu HIV infekce bezpečných. Patří mezi ně vzájemné mazlení, líbání, hlazení včetně pohlavních orgánů, třeba až ke vzájemnému uspokojení.

3. Dráždění pohlavních orgánů ústy bez ochrany není zcela bez rizika. Nebezpečí podstatně stoupá s výronem semene či proniknutím většího množství poševního sekretu do úst.

4. Při erotickém líbání je přenos HIV teoreticky možný, nikdy však nebyl prokázán.

5. Rizikové jsou sadomasochistické praktiky, při nichž dochází k poranění sliznic a kůže.

A KDYŽ PŘECE JEN K RIZIKU DOŠLO

Pokud víte, že jste se riziku nevyhnuli, nebo máte pocity nejistoty, doporučujeme navštívit naše AIDS centrum Infekční kliniky FN Plzeň.

Telefonní číslo: 377 402 546


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 30.11.2016 14:12



5 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka