Festival Animánie rozdal Animáničky

14. ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů Animánie dnes končí, mezinárodní porota rozdala 10 festivalových cen Animániček a 10 čestných uznání.

Cílená propagace v Plzni

Porotci Lucie Sunková (CZ), Luděk Horký (CZ) a Hrvoje Selec (HR) vybírali z rekordního počtu 203 krátkých animovaných filmů, které do soutěže přihlásili děti a mladí tvůrci do 26 let z celého světa. Svoji cenu udělovali diváci i studentská porota. Animánie začala ve čtvrtek 14. 11. a čtyři festivalové dny byly doslova nabité projekcemi, workshopy, setkáními s tvůrci či debatami. V prostorách plzeňského centra Moving station se za čtyři dny vystřídalo více než 1200 návštěvníků festivalu.

Animánie je největší mezinárodní soutěžní přehlídkou mladých animátorů v České republice. „Moc nás těší, že počet soutěžních filmů rok od roku stoupá, letos jsme vybírali z více než šesti set snímků z mnoha zemí a poprvé bylo nutné rozdělit nejpočetněji obsazenou kategorii nejen podle věku, ale také na domácí a zahraniční,“ uvedl ředitel Festivalu Animánie Jan Příhoda. Animánii si spolu se začínajícími animátory užívají i desítky malých a velkých návštěvníků, kteří chodí na projekce soutěžních i nesoutěžních filmů a na dílny, a také učitelé, kterým Animánie poskytuje zajímavé tipy pro filmovou výchovu,“

Především pedagogům byl určen workshop filmové výchovy Císařův slavík Evropského vzdělávacího programu CinEd. S mladými animátory a výtvarníky při workshopech pracovali například kreslířka a autorka komiksů Lucie Lomová, belgická animátorka Anaise Lafontaine nebo Martin Pertlíček, autor snímku Noctuelle a student FDU ZČU.

„Spolupráce se studenty a absolventy Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara dala letošnímu festivalu tvář, od vizuální podoby, přes znělku, ceny až po lektorské a technické zajištění, věříme, že tato spolupráce bude pokračovat i v příštích letech,“ dodal Jan Příhoda.

Tečkou za 14. ročníkem Animánie jsou projekce vítězných filmů a také ozvěn Anifilmu, které se odehrály v neděli 17. 11. večer v kavárně Družba.

Další informace najdete na www.animanie.cz nebo na Facebookové stránce Animánie.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 18.11.2019 17:03



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka