Festival Finále Plzeň předal Zlaté ledňáčky, hlavní cenu má drama Čára

V Plzni v úterý skončil 31. ročník filmového festivalu Finále Plzeň.

Cílená propagace v Plzni

Soutěžní přehlídka filmové, televizní a internetové tvorby i letos ocenila ty nejlepší snímky cenou Zlatý ledňáček. Oproti předchozím ročníkům však jedna soška přibyla. Historicky poprvé o ni bojovaly i studentské snímky do 40 min. Mimo to své ceny předaly i studentské poroty Západočeské univerzity. 

O vítězích rozhodovaly čtyři mezinárodní odborné poroty, které hodnotily dohromady 51 soutěžních snímků. Hlavní cenu, Zlatého ledňáčka, v kategorii Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film udělila porota dramatu Čára režiséra Petera Bebjaka.  Zlatého ledňáčka za Nejlepší dokumentární film získal snímek Nic jako dřív od režisérů Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše. Vítězem Nejlepšího televizního a internetového projektu v kategorii cyklická tvorba je komediální seriál Trpaslík, v režii Jana Prušinovského. Ocenění za Nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii necyklická tvorba si odnesl snímek Spravedlnost, režiséra Petera Bebjaka. Zmiňovaná novinka, tedy cena pro studentský počin, zamířila k režisérovi snímku Bo Hai, Džuanu Duongovi.

„Finále Plzeň je pohodový festival, který nejenže spojuje lidi, ale umožňuje divákovi snadný přístup k filmům i filmovým profesionálům. Hodnotit filmy na festivalu je pro každou porotu velmi nelehký úkol. Každý autor má jedinečnou vizi a porotce takové vize může jen těžko srovnat,“ říká Tomasz Wasilewski, polský filmový scénárista a režisér, držitel Stříbrného medvěda z Berlinále za snímek Spojené státy lásky a předseda mezinárodní festivalové poroty. Na dotaz jak hodnotí rozdíly mezi českými a polskými filmy odpověděl: „Zásadním rozdílem je český smysl pro humor. Polské kino je temnější a těžší. I když český film pojednává o problémech, dělá to s lehkostí a humorem, a to jej dělá světově jedinečným.“

Nestatutární ceny udělily soutěžním filmům také poroty složené ze studentů Západočeské univerzity v Plzni. V kategorii Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film si studentské ocenění odnáší drama Pátá loď v režii Ivety Grófové. V kategorii Nejlepší dokumentární film pak cenu získal snímek Těžká duše režiséra  Marka Šulíka. Z televizních projektů v kategorii Nejlepší televizní a internetový projekt – cyklická tvorba u studentů zvítězil historický seriál 1890 v režii Petera Begányiho. Cenu za Nejlepší televizní a internetový projekt – necyklická tvorba studenti udělili snímku Spravedlnost od režiséra Petera Bebjaka.

„Po loňském jubilejním ročníku jsme cítili, že ,laťka´ byla nastavena velmi vysoko. Jsem proto ráda, že i letos zní z řad návštěvníků, filmových profesionálů i partnerů slova chvály a uznání. Počasí letošního ročníku hodně přálo open air kinu s živou hudbou v sadech před Měšťanskou besedou a atmosféra festivalových večerů v centru města byla opravdu nezapomenutelná,“ zhodnotila letošní 31. ročník ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová a dodala: „Festival přivítal 13 800 návštěvníků. Jsem ráda, že se nám podařilo filmovou nabídkou i doprovodným programem oslovit zase o něco více lidí než loni.“

Moderátorskou dvojici, která plzeňské návštěvníky celým festivalem provázela, tvořili Jan Cina a Petr Vančura. Svého úkolu se zhostili s humorem sobě vlastním, a jednoznačně dostáli letošnímu mottu a na grande Finále Plzeň byli ve formě.

32. ročník festivalu Finále Plzeň se uskuteční od 18. do 23. dubna 2019.

VÝSLEDKY OCENĚNÍ ZLATÝ LEDŇÁČEK 2018:

Statutární ceny – Mezinárodní porota
Cena Zlatý ledňáček za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film
Čára | Peter Bebjak

Kromě Zlatého ledňáčka si z galavečera ocenění odnesli i šek na 50 tis Kč od Asociace producentů v audiovizi

Cena Zlatý ledňáček za nejlepší dokumentární film
Nic jako dřív | Klára Tasovská, Lukáš Kokeš

Kromě Zlatého ledňáčka si z galavečera ocenění odnesli i šek na 50 tis Kč od Asociace producentů v audiovizi

Cena Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „cyklická tvorba“
Trpaslík | Jan Prušinovský

Cena Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „necyklická tvorba“
Spravedlnost | Peter Bebjak
Cena Zlatý ledňáček za nejlepší studentský krátkometrážní film
Bo Hai | Džuan Duong

Kromě Zlatého ledňáčka si tvůrci odnesli i šek nefinanční plnění v hodnotě 100 tis Kč od společnosti Magic Lab

Nestatutární ceny – studentská porota Západočeské univerzity

Cena studentské poroty za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film
Pátá loď | Iveta Grófová

Cena studentské poroty za nejlepší dokumentární film
Těžká duše | Marek Šulík

Cena studentské poroty za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii "cyklická tvorba"
1890 | Peter Begányi

Cena studentské poroty za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii "necyklická tvorba"
Spravedlnost | Peter Bebjak

Cenu Film friendly region udělují společně Czech Film Commission, CzechTourism a Asociace producentů v audiovizi regionu s nejaktivnějším přístupem k filmovým produkcím. Letos byal jako nejúspěšnější vyhodnocena Filmová kancelář Ústeckého kraje.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 25.04.2018 10:00



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka