Festival Kolem světa v Plzni procestuje od čtvrtka všechny obydlené kontinenty

Největší český cestovatelský festival Kolem světa se po roce opět vrátí do Měšťanské besedy v Plzni. Od 2. do 4. března 2017 se tu uskuteční deset přednášek z cest po nejrůznějších koutech světa.

Cílená propagace v Plzni

Diváci se díky doprovodným fotografiím podívají na všechny obydlené kontinenty a skrze vyprávění cestovatelů se vydají k nedosažitelným horským vrcholům Patagonie, do amazonské džungle, za bohatou historií Perské říše, k islandským ledovcům a vodopádům, do východoafrického ráje zvířat, na indonéské sopky, rýžová pole a bílé pláže, mezi indiány z kanadských Rockies i svérázné Bolívie. Zvýhodněné celodenní vstupenky na festival i vstupenky na jednotlivé přednášky jsou v prodeji.

Festival KOLEM SVĚTA v Měšťanské besedě v Plzni zahájí ve čtvrtek 2. března v 19 hodin sám jeho zakladatel a organizátor Karel Wolf. Cestovatel a fotograf během dvouhodinového pořadu s podtitulem Nejkrásnější místa naší planety ukáže divákům prostřednictvím svých fotek a atraktivních leteckých záběrů z dronu a GoPro kamery ukáže divákům to nejzajímavější ze svých cest za posledních 15 let. Přednášku uvede tanečnice s ukázkou tradičního indického chrámového tance  Bharatanatyam.

V pátek 3. března začne program festivalu v 18 hodin a pro návštěvníky budou připraveny tři přednášky. Kateřina Krejčová bude vyprávět o 21 nejúžasnějších místech světa a co vás cestou může potkat, když se na šestnácti měsíční cestě kolem světa přesouváte stopem, bydlíte u místních nebo ve stanu, část cesty s sebou máte dvě děti, chcete se potápět, vylézt na šestitisícovku a vidět, co jste ještě nikdy neviděli. Jan Krabec vezme diváky do Patagonie na konci světa, konkrétně do Chile a Argentiny, k nedosažitelným horským vrcholům, mohutným ledovcům a nádherným jezerům. A Vladimír Váchal návštěvníky přesvědčí, že Írán není arabská země. Představí tuto fascinující zemi s bohatou historií Perské říše a skvosty islámské architektury, ukáže, jak vypadá každodenní život v Teheránu a v dalších částech Íránu a dokáže, jak pohostinnou zemí s milými obyvateli Írán je. Páteční program zpestří taneční ukázka na motivy indického Bollywoodu.

Sobota 4. března se šesti přednáškami bude nejnabitějším dnem festivalu. Program začne už ve 14 hodin cestou na Magický Island s dodávkou a dronem. O cestování zapomenutou evropskou divočinou, kde se člověk ještě může ztratit v kouzelné přírodě bez lidí, obklopen horami, ledovci, monumentálními vodopády nebo gejzíry a aktivními sopkami budou vyprávět Jana a Karel Wolfovi. Z ledové země se přesuneme do Ugandy – trochu jiné Afriky, v níž se Saša Ryvolová setkávala s množstvím zvířat v národních parcích, slýchávala řev hrochů z bezprostřední blízkosti, navštívila šimpanzí tlupu a zúčastnila se výpravy za horskými gorilami v deštném pralese. Jana Wolfová strávila řadu let v Indonésii a tentokrát představí dva z jejích ostrovů, Indonéské krásky Bali a Lombok. Kromě cest do hinduistických chrámů, na rýžová pole, půlnoční slavnosti i bílé pláže se diváci dozvědí, jaké to je provozovat v Indonésii vlastní školy, bydlet v chýši a jíst s domorodci rukama. Mezi přednáškami předvede skupina Kintari tradiční sundánský tanec Kembang tanjung. Vladimír Prachař se každoročně vydává do Kanady – mezi indiány do Skalistých hor, aby nám poté mohl přiblížit jejich dnešní život, tradiční obřady, spiritualitu, slavnosti i běžný život v rezervacích i mimo ně. Vypráví také příběhy o setkání s medvědy a další divokou zvěří a předává tipy na nejkrásnější místa v kanadských Rockies. Ze severní Ameriky se s Pavlem Svobodou přesuneme na jih za chudou krásnou indiánkou Bolívií. Tady tvoří původní indiáni přes polovinu obyvatel a indiánské slavnosti a tance jsou pro návštěvníka opravdovým zážitkem. K vidění  tu jsou také rozeklané velehory, zaledněné sopky, gejzíry a termální plameny, ale také také džungle, aligátoři, želvy, opice i říční delfíni.  Na závěr festivalu budou Ladislav Bezděk a Kateřina Dvořáková vyprávět o své dvouleté cestě kolem světa – Big Trip. Ve škodovce zdolali všech pět obydlených kontinentů, navštívili 50 zemí a najeli více než 100 tisíc kilometrů. 

„Vstupenky lze zakoupit buď na jednotlivé přednášky, nebo nabízíme celodenní vstupné na pátek či sobotu za zvýhodněnou cenu,“ říká Hana Rendlová, manažerka akce z pořadatelské agentury DOMINIK CENTRUM s.r.o. „Nedílnou součástí festivalu KOLEM SVĚTA bude gastro koutek s ochutnávkou africké a vietnamské kuchyně - smažené africké koblihy, ibiškový džus, vietnamské jarní závitky, smažené krevety nebo obalovaná žabí stehýnka. Tyhle pochoutky vás dostanou,“ láká návštěvníky Hana Rendlová.

Kompletní program festivalu KOLEM SVĚTA


ČTVRTEK 2. BŘEZNA 2017


2. 3. 2017 od 19:00 Indický tanec Bharatanatyam Tradiční chrámový tanec z Jižní Indie (tančí Lila Mohini)


2. 3. 2017 od 19:10

KOLEM SVĚTA - nejkrásnější místa naší planety

Karel Wolf

Cestovatel a fotograf Karel Wolf představí v novém formátu své diashow nejzajímavější místa, která navštívil za posledních 15 let na všech kontinentech. Afrika, Asie, Jižní Amerika, Nový Zéland, Reunion, Island, Norsko. Sopky, solná pole, amazonská džungle, stromové chýše, sopky na dosah a další místa, která stojí za to navštívit. Nechte se inspirovat dvouhodinovým motivačním pořadem s kvalitními fotografiemi a atraktivními leteckými záběry z drona a kamery, GoPro.


PÁTEK 3. BŘEZNA 2017


3. 3. 2017 od 18:00

21 nejúžasnějších míst světa a co vás cestou může potkat

Kateřina Krejčová

Co vás může potkat na šestnácti měsíční cestě kolem světa, když se přesouváte stopem, bydlíte u místních nebo ve stanu, část cesty s sebou máte dvě děti, chcete se potápět, vylézt na šestitisícovku, vidět, co jste ještě nikdy neviděli, a poznat svět na dřeň? Někdy to může trochu bolet, často to není ani trochu pohodlné, ale rozhodně to bude stát za to! A jaká jsou ta nejúžasnější místa na světě? Uvidíte!


3. 3. 2017 od 19:10 Indický Bollywood - taneční skupina Kintari


3. 3. 2017 od 19:15

Patagonie na konci světa (Chile, Argentina)

Jan Krabec

Nedosažitelné horské vrcholy, mohutné ledovce, nádherná jezera, drsná a nepřístupná krajina permanentně ošlehávaná vichřicemi, splachovaná lijáky i rozbouřeným oceánem. Přesto a nebo spíš právě proto magické, krásné a neodolatelné místo.


3. 3. 2017 od 20:30

Írán není arabská země !!

Vladimír Váchal

Islámská republika Írán je fascinující zemí s bohatou historií Perské říše a skvosty islámské architektury. Společně s Vladimírem Váchalem navštívíme slavná íránská města, Perský záliv či podobu každodenního života v Teheránu a v dalších částech Íránu. Dozvíte se jak dnešní Islámská republika funguje, jaké zvyklosti přetrvávají a jak po Íránu nejlépe cestovat. Přijďte se přesvědčit, že není důvod se obávat návštěvy této pohostinné země a jejích milých obyvatel.


SOBOTA 4. BŘEZNA 2017


4. 3. 2017 od 14:00

Magický Island s dodávkou a dronem

Jana a Karel Wolfovi

Island, v překladu ledová země, je zapomenutou evropskou divočinou na pomezí Severního ledového a Atlantského oceánu. Je to jeden z mála koutů našeho starého kontinentu, kde se člověk může ještě ztratit v kouzelné přírodě bez lidí, obklopen horami, ledovci a monumentálními vodopády. Svou živost dává ostrov najevo všudypřítomnými horkými prameny, gejzíry či aktivními sopkami. Právě u nich člověk obdivuje tu velikost a sílu divoké přírody. Když místo kolony aut a velkých měst potkáváte jen hejna papuchalků, velryby či divoké ptáky, uvědomíte si, proč právě taková místa patří ke klenotům naší planety. 


4. 3. 2017 od 15:20

Uganda – trochu jiná Afrika

Saša Ryvolová

Dobrodružství v zemi, kterou Winston Churchill kdysi  nazval „Perlou Afriky“. Budeme  kempovat na březích velkých jezer, kde jsme slýchali z bezprostřední blízkosti  řev hrochů,  pozorovat z paluby lodi úžasný ptačí ráj na Kazinga Channel a setkávat se s množstvím zvířat v Národních parcích Mgahinga, Queen Elizabeth i Murchison Falls. Podnikneme trek v podhůří Rwenzori a v Kibale Forest navštívíme šimpanzí tlupu. Jako zlatý hřeb se zúčastníme výpravy za horskými gorilami v deštném pralese NP Bwindi a na závěr přijdou na pořad i nejdramatičtější okamžiky výpravy, kdy šlo opravdu do tuhého!


4. 3. 2017 od 16:40

Indonéské krásky Bali a Lombok

Jana Wolfová

Jana Wolfová strávila v Indonésii řadu let, kdy procestovala velkou část této rozmanité země. Ve svém poutavém vyprávění vás zavede do hinduistických chrámů, na rýžová pole a půlnoční slavnosti na Bali i na bílé pláže a aktivní sopky na Lomboku. Kromě dobrodružných cest a jedinečné kultury se také dozvíte, jaké to je v Indonésii provozovat vlastní školy, bydlet v chýši a jíst s místními domorodci rukama. 


4.3.2017 od 17:55 Kembang tanjung – tradiční sundánský tanec – skupina Kintari


4. 3. 2017 od 18:00

Kanada – mezi indiány do Skalistých hor

Vladimír Prachař

Vyprávění a fotografie z každoročních cest Vladimíra „Arnieho“ Prachaře do západní Kanady přiblíží dnešní život indiánů Blackfoot, Cree a Shuswap, jejich tradiční obřady a spiritualitu, slavnosti powwow a běžný život v rezervacích i mimo ně. Přednášku zahájí posvátná píseň. Dostanete také tipy na nejkrásnější místa v kanadských Rockies, uslyšíte příběhy o setkání s medvědy, losy a další divokou zvěří a o způsobu lovu a sběru posvátných bylin indiány.


4. 3. 2017 od 19:20

Bolívie - chudá krásná indiánka

Pavel Svoboda

Bolívie je nejchudší zemí Jižní Ameriky. Je jako žebrák, který pospává na pokladu. Přes polovinu obyvatel Bolívie tvoří původní indiáni, po tržištích pobíhají plnoštíhlé indiánky v dlouhých sukních a komických buřinkách. Náhorní plošina Altiplano je jako z jiného světa. Největší solná plán světa Salar de Uyuni, různobarevné laguny, zaledněné sopky, gejzíry, termální prameny, plameňáci! Nejvýše položené hlavní město světa La Paz, co ve skutečnosti není hlavním. Nedivme se tomu, jsme totiž v Bolívii! Na kolech projedeme legendární „silnici smrti“, lodí po jezeře Titicaca, kde se na ostrově Slunce zrodil první Inka. Vypravíme se také do amazonské džungle, kde budeme chytat piraně, jíst housenky a hledat živou anakondu. Společnost nám dělají aligátoři, želvy, opice i říční delfíni. Rozeklané velehory, horníci ve středověkých štolách, všudypřítomné žvýkání koky, rozpadající se autobusy, indiánský festival, tance a veselice. Bolívie je zemí velmi svéráznou. 


4. 3. 2017 od 20:30

Big Trip - dva roky kolem světa

Ladislav Bezděk a Kateřina Dvořáková

Vyprávění o dvouleté cestě kolem světa ve škodovce s názvem Big Trip a podtitulem ŽIVOT SE MUSÍ UŽÍT, NE PŘEŽÍT. Katka s Láďou zdolali všech pět obydlených kontinentů, navštívili 50 zemí a najeli více než 100 tisíc kilometrů. „Cestu jsme začali vnímat jako život v pohybu, byly to dva roky žité naplno, v trochu jiném režimu, než jaký mají lidé doma. Chvíli to bylo jako dovolená, chvíli jako dřina.“ Oranžová škodovka se jim stala domovem na kolech. Byla i ložnicí, kuchyní i koupelnou. „Na střeše jsme měli barel s vodou, to byla sprcha. Na jihu to bylo dobré, to jsme měli pořád teplou vodu, ale v Patagonii jsme z toho měli kostku ledu.“


Vstupenky jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz a v dalších obvyklých předprodejích.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka