Festival Literární marmeláda připomene verše Cvětajevové. A budou se vařit švestky

Literární marmeláda je opět tady. Po roce se milovníci poezie setkají v mariánskolázeňské Kavárně Ulrika, aby si užili tento literárně-hudební festival. Koná se tuto sobotu 12. srpna.

weby uniweb

Tématem letošního ročníku bude 125. výročí od narození velké ruské básnířky Mariny Cvětajevové. Básně jedné z nejvýznamnějších básnířek 20. století přednesou ruské básnířky, které nyní žijí v Praze – Ljudmila Svirská a Larisa Dašková. Pěvecký soubor s názvem Ruská duše (Russkaja duša) pak zazpívá nejkrásnější ruské písně, které jsou ukázkou lyričnosti a jedinečné melodičnosti ruské písňové tvorby.

„Je dobře známo, že Cvětajevová měla zcela mimořádný vztah k Čechám,“ říká organizátorka akce Elena Sorokina.

Básnířka dokonce napsala: „Čechy mi zůstaly v paměti jako jeden tmavomodrý den a jedna mlhavá noc. Nesmírně Čechy miluji…“

Letos si navíc účastníci uvaří marmeládu podle prastarého českého receptu, který je prověřen staletími a nikdy nezklame.

„Jde o tradiční marmeládu, kterou dozajista během let, kdy pobývala v Čechách, ochutnala i Marina Cvětajevová. Do receptu patří švestky, skořice, citronová šťáva, hřebíček a rum,“ podotýká   Elena Sorokina. Zájemci si budou moct odnést skleničku i domů, kde si připomenou, jaké perfektní odpoledne zažili. Podle tohoto receptu se bude navíc v ten samý okamžik připravovat marmeláda také v Rusku, kam se účastníci online podívají.

Cílem festivalu je přispět k rozvoji a posílení vzájemných rusko-českých vztahů v oblasti cestovního ruchu a kultury, vzbudit zájem o ruské spisovatele a ruskou literaturu, ale také popularizovat výuku ruského jazyka.

Marina Cvětajevová odjela v květnu 1922 spolu se svou dcerou Ariadnou do zahraničí za svým mužem, který byl důstojníkem, přežil porážku Děnikina a Wrangela a tou dobou se nacházel v Praze, kde studoval. Cvětajevová pak žila v Praze tři roky a narodil se jí zde syn Georgij. V Praze také napsala řadu básní, včetně Poémy hory, Poémy konce, tragédie Ariadna a převážné části poémy Krysař.

Program:

12.00 Zahájení festivalu

12.20 Vystoupení souboru Ruská duše.

13.15 Larisa Dašková

14.00 Druhý blok vystoupení souboru Ruská duše.

14.35 Ludmila Svirská

15.05 „Přímé spojení“ se Světlanou Kolesnikovovou, která vaří marmeládu v Rusku

15.15 Vystoupení souboru Ruská duše – ručejok a chorovody.


Recept na staročeskou marmeládu:

Ingredience

 • 50ml vody

 • 5 hřebíčků

 • 2 malé zlomky skořice

 • 500g švestek

 • 1 lžička pektinu

 • 200g cukru

 • 6 lžic citronové šťávy

 • 1 lžíce rumu (nemusí být)

Instrukce

 • Vodu s hřebíčkem a skořicí svaříme dohromady, trvá to asi 5 minut.

 • Mezitím si omyjeme švestky a vypeckujeme je. Vybereme z vody koření a přidáme švestky.

 • Švestky vaříme než změknou a než slupka uvolní do puré své tmavé barvivo. Pro světlou marmeládu švestky vaříme kratší dobu, pro tmavou delší dobu.

 • Změklé švestky propasírujeme přes síto a vrátíme do hrnce. Přidáme lžičku pektinu smíchanou se lžičkou cukru a provaříme 5 minut. Poté přidáme cukr a necháme rozpustit.

 • Nakonec dochutíme citronovou šťávou a rumem a plníme do čistých skleniček.

 • Skleničky můžeme postavit dnem vzhůru a nechat vychladnout nebo je zavařit 10 minut v hrnci s horkou vodou.

 • Počet porcí: 3 skleničky

 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Opište kontrolní kód
uniweb weby

Hlavní zprávy

 

Česká síť