Festival o životě s odlišností „Můj život s…“ letos zvolil poezii

Festival, který propojuje sociální témata a kulturu, se uskuteční už poosmé. Můj život s poezií připomene sté výročí narození básníků Jiřího Ortena a Ivana Blatného.

Cílená propagace v Plzni

Festival zahájí 11. 11. tradiční Čítání lidu Divadla MY v Anděl music baru, na 19. 11. je ve Filmovém klubu Plzeň připraven pozoruhodný snímek Manifesto a 21. 11. se odehraje v Moving Station divadelní představení Sám u stmívání. Na závěr pozve festival do Studijní a vědecké knihovny PK na setkání s poezií a s jedním z jejích nejlepších českých interpretů v pořadu Miroslav Kovářík melancholický.

„Život s poezií je život bohatý. A přece tohle bohatství zůstává mnohým skryto. Jako by poezie byla něčím, co k životu nepotřebujeme. Jako by ten, kdo žije s poezií, žil život s odlišností,“ říká k letošnímu zaměření festivalu Můj živo s… jeho ředitelka Marcela Mašínová z pořádajícího spolku PaNaMo.
V předchozích ročnících se festival věnoval postupně tématům HIV pozitivita, stáří, závislost, paměť, rodina, strach a svoboda. Daná témata rezonovala prostřednictvím divadelních představení, výtvarného i filmového umění, literatury či koncertů. Kulturní aktivity doplnily přednášky či diskuse. Letošní téma odráží roli poezie v našem životě. „Jediný specificky český básnický styl, poetismus, byl se životem dokonale propojený. Díval se na něj jako na jednu velkou báseň. Před sto lety se narodili dva velcí čeští básníci s tragickým osudem. Oba v době poetismu vyrůstali, dobře se znali, oba se stali cizinci ve své vlasti. Jiří Orten a Ivan Blatný,“ doplňuje k výběru letošního tématu dramaturg festivalu Jan Anderle.
Poezie Ivana Blatného a Jiřího Ortena zazní i při prvním festivalovém setkání, Čítání lidu v Anděl music baru. Hlavním tématem večera bude poezie, která nás provází celým životem, a kromě Divadla MY se divákům představí i duo VY ve složení Anna Josephová a Jarek Jurečka, které nabídne zhudebněnou poezii. Vstupné je dobrovolné.

V případě, že se ztrácíte ve všech uměleckých směrech a manifestech, zamiřte v úterý 19. 11. do Filmového klubu v Kině Beseda na snímek Manifesto. V režii Juliana Rosefeldta uvidíte herečku Cate Blanchett, která se vtěluje do třinácti různých postav. Vstupné 120 Kč, pro členy Filmového klubu 90 Kč.

Festival Můj život s… přiveze do Plzně jevištní kompozici z díla a korespondence Jiřího Ortena Sám u stmívání v režii Hany Frankové. Hrají Karel Polanský a Hana Franková. Představení se odehraje 21. 11. ve 20 hodin v Moving Station, následující den dopoledne se uskuteční další dvě představení pro školy. Vstupné 150 Kč.

V pořadu Miroslav Kovářík melancholický zazní 27. 11. ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje nejen skvělá interpretace Blatného Terrestris a textů Jiřího Ortena, ale především osobní vzpomínky a postřehy muže, který v létě oslavil 85. narozeniny. Sekundovat mu bude Radek Bláha. Vstupné 100 Kč.

Vstupenky na představení Sám u stmívání a Miroslav Kovářík melancholický lze zakoupit prostřednictvím sítě GoOut nebo na místě před akcí, na film Manifesto prostřednictvím sítě Plzeňská vstupenka, Měšťanská beseda nebo v Kině Beseda před projekcí.

Další informace najdete na www.mujzivots.cz

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 10.11.2019 10:36



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka