Festival road movies rozdal ocenění. Další ročník už se chystá

Mezinárodní filmový festival road movies v plzeňském DEPO2015 přilákal téměř tisíc návštěvníků.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ceny si odnesly snímky Míle (r. Dimitry Korabelnikov) a Pochod naděje (r. Jim Kroft). Další ročník se chystá na podzim 2019.

První a vpravdě nízkonákladový ročník filmového festivalu zaměřeného na tématiku road movie, který je v regionu kontinentální Evropy unikátním projektem, lákal nejen návštěvníky, kterých dorazilo téměř tisíc, ale i filmové tvůrce – přihlášeno bylo více než 400 filmů z celého světa. Do soutěže, a tím do festivalových projekcí, bylo nominováno 25 snímků - z toho 17 českých, tři evropské a dvě světové premiéry a došlo i na projekce z 35mm filmového pásu.

„K devíti uvedeným filmům dorazily filmové delegace, přičemž více než u poloviny se jednalo o zahraniční filmaře. Ti pak nejvíce ocenili pestrost programu, setkání s publikem a také netradiční industriální prostředí DEPO2015,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Ondřej Bíba.

Pilotní ročník zahájila projekce snímku Jízda režiséra Jana Svěráka, která byla realizována z původního 35mm filmového pásu. Promítačka k této projekci byla zapůjčena od Michala Slámy, který se zhostil i role promítače. „K úvodnímu filmu dorazil i kameraman F. A. Brabec a kostýmní návrhářka Jaroslava Brabcová Pecharová, která dovezla i původní šaty Anny Geislerové, které se objevily ve filmu. Diváky v sále pozdravil i režisér Jan Svěrák,“ doplňuje Bíba.

Ceny udělené na International Road Movie Festival 2018:

•Cena uměleckého ředitele: Cenu uměleckého ředitele pro významný umělecký přínos a rozvinutí žánru road movie získal film Míle / The Mile režiséra Dmitry Korabelnikova. Cenu převzal z rukou uměleckého ředitele festivalu Ondřeje Bíby producent filmu Max Volovik.

•Mio Cena diváků: Mio cenu diváků pro divácky nejúspěšnější film festivalu si odnesl film Pochod naděje / The March of Hope režiséra Jima Krofta. Z rukou Jiřího Pospíšila převzal cenu Jim Kroft.

Doprovodný program festivalu nabídl cestovatelské přednášky - Matěj Balga vyprodal sál a sklidil několikanásobné ovace, networkingový panel předních vědců Západočeské univerzity pokračoval až do půlnoci, a festival přinesl také cenná setkání studentů s mezinárodními režiséry a producenty, kteří na festival dorazili. Studenti ocenili zejména šanci probrat s filmaři své vlastní projekty, metody natáčení s nízkým rozpočtem a alternativní způsoby financování.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 27.06.2018 07:10



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka