Festival zapomenuté židovské hudby a divadla v pondělí také v Loosových interiérech

Loosův interiér v Bendově 10 bude hostit festival zapomenuté židovské hudby a divadla. Prestižní mezinárodní projekt Performing the Jewish Archive, jehož cílem je upozornit na nedávno objevená díla židovských umělců ztracená v průběhu holocaustu, se díky festivalu Ze stínu představí také v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Jedním ze třech míst, kde v pondělí 19. září budete moci zhlédnout zajímavá představení, bude také Loosův interiér v  Bendově 10.  V salonu s jídelnou v bývalém bytě manželů Krausových se od 18 a 20 hodin představí pětičlenný soubor Létající rabín. Vstupenky je možné zakoupit na www.adolfloosplzen.cz nebo prostřednictvím Plzeňské vstupenky.

Komponovaný program s názvem Židovský kabaret od Terezína po Helsinky představí scénky, písně a básně ze dvou kabaretů v Terezíně a z díla Jaca Weinsteina z Helsinek. Odkazuje na dobu, kdy nacisti donutili židovské umělce opustit veřejný život, ale židovská kultura vzkvétala dál, někdy na nejméně očekávaných místech. Nově nastudované představení v podání souboru Létající rabín  je ukázkou z běžného života  židovské komunity v Helsinkách a v terezínském ghettu. Hudba ke „kabaretu z Terezína“ je inspirovaná hudbou Jaroslava Ježka s vlivem amerického jazzu, texty v sobě nesou humor Osvobozeného divadla Voskovce a Wericha.

 V rámci festivalu se v Plzni v pondělí 19. září uskuteční ještě dva koncerty. První z nich s názvem Osud a pohádky začíná už ve 13 hodin v Domě hudby, na druhý Učiň ještě jednou mé srdce svým domovem se můžete od 17 hodin vydat do Staré synagogy. Více informací k celému festivalu najdete na www.zestinu.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka