Filmová Plzeň na podzim opět ožije, do města zamíří Juniorfest

Již po dvanácté se mohou nejmladší diváci, ale i jejich doprovody a ostatní filmoví nadšenci, těšit na Juniorfest - mezinárodní filmový festival pro děti a mládež.

Jarní servisní akce AUTO CB

Juniorfest se ve městě uskuteční od 8. do 14. listopadu 2019 v DEPO2015 a multikině CineStar v OC Olympia Plzeň. Letošní festival nabídne světové premiéry snímků, které v kinech nebyly dosud uvedeny, významné osobnosti zahraničního filmu, Matyáše Valentu v roli moderátora, a nově i člena organizačního týmu, a samozřejmě bohatý doprovodný program, včetně programu pro filmové profesionály.

Nenechte se zmást názvem festivalu, Juniorfest cílí i na “starší publikum”. Speciálně během večerních projekcí budou uvedeny snímky oceněné na jiných evropských festivalech. V těchto snímcích vystupují sice zpravidla dětské postavy či teenageři, ovšem obsahově pojednávají o složitějších tématech, například o kyberšikaně či problematických vztazích s rodiči. O tom, který z těchto večerních snímků by si neměli diváci nechat ujít, informuje programová ředitelka festivalu Barbora Kyas: “Za účasti tvůrčí delegace uvedeme britskou komedii 2:hod. Snímek vypráví o Timovi, který je odborníkem na ztrátu času. To se však změní, když zjistí, že mu zbývají pouze dvě hodiny života. Na projekci dorazí i britský režisér snímku James D. Newton”.

U tipů na filmy pro starší diváky ještě na chvíli zůstaneme: “Na sobotní večer 9. listopadu připravujeme v CineStaru projekci nizozemského thrilleru Zlomyslná. Snímek byl natočen na základě knihy Mela Wallise de Vries, který za ni v roce 2012 obdržel cenu za nejlepší knihu pro děti a mládež. Vypráví o čtyřech dívkách, které se vydávají na víkend na odlehlou chalupu v Ardenách a postupně zjišťují, že se vlastně tolik neznají”, doplňuje Kyas.

Během festivalového víkendu nabízí program v CineStaru i další zajímavé projekce, například film o novobodobé Pipi nesoucí název Rocca mění svět (na snímku). Život Roccy rozhodně není obyčejný. Její otec na ni jako astronaut dohlíží z výšin vesmíru, dole na Zemi bydlí sama jen se svou veverkou. Poprvé v životě navštěvuje normální školu, neváhá se postavit třídní šikaně, skamarádí se s bezdomovcem, kterému chce pomoci a ještě se snaží získat srdce své babičky. “I dítě má moc změnit svět a odvahu postavit se jeho nástrahám tváří v tvář. Doporučuji i dospělým doprovodům našich nejmenších diváků navštívit nejen tuto projekci, ale i další podobné. Juniorfest jich má letos v nabídce skutečně mnoho”, krátce uvedla ředitelka festivalu Judita Soukupová.

Na tipy, co si nenechat ujít, jsme se dotázali i Matyáše Valenty. Ten letos zaujal kromě role moderátora i funkci asistenta programového odělení festivalu a pomáhá s výběrem promítaných snímků: “Mým absolutním favoritem je film Naivní mladé srdce, který si vzal na svá bedra úkol odvyprávět příběh mladých lidí, kteří se pustí cestou, před níž nás všechny rodiče varovali.
Je to film ve své podstatě depresivní, ale vyprávěný s neobyčejnou empatií k chybujícím hlavním postavám”. Matyáš však plzeňským návštěvníkům doporučuje i další projekce. Konkrétně pro nejmenší stojí za vidění animovaný film Sluník a Ludvík - Mise na měsíc, pro dospívající generaci film Nevia, který na Juniorfest putuje přímo z italského festivalu Biennale a u nás bude uveden vůbec poprvé. Sedmnáctiletá Nevia žije na předměstí Neapole se svou milovanou sestrou Enzou, jejich tetou Lucií a babičkou Nanou. Je tvrdohlavý teenager, odhodlaný se dostat ze světa, kde pravidla mohou stanovit pouze muži. Až jednoho dne přichází do města cirkus, který mění vše v Neviině životě a dává jí novou naději.

Od roku 2017 Juniorfest cílí i na filmové profesionály z Čech a zahraničí. Pro ty je na neděli 10. listopadu přichystána odborná konference na téma (Ne)existující distribuce kvalitní produkce dětského filmu v evropském kontextu. “Na konferenci nám již potvrdili svou účast zástupci významných evropských festivalů, například ze švédského BUFF Malmö, polského Ale Kino! či nizozemského Cinekid. Dorazí i známí filmoví tvůrci a sales agenti zastupující významné evropské distribuční společnosti. Konference je otevřena i veřejnosti”, zve Michal Šašek, výkonný ředitel festivalu.

Další tipy na projekce a doprovodné akce sledujte na webových stránkách festivalu www.juniorfest.cz. Vstupné na jednotlivé projekce činí 70 Kč. 12. ročník Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest se odehraje za podpory Ministerstva kultury a Státního fondu kinematografie, Města Plzeň, Plzeňského kraje a dalších donátorů. Generálním partnerem festivalu je společnost SVUS Pharma, a.s.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 14.09.2019 10:42



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka