Filmový Juniorfest letos ocení Ivu Janžurovou a Jiřího Stracha

Necelý týden dělí pět měst Plzeňského kraje od zahájení 11. ročníku Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest 2018.

Jarní servisní akce AUTO CB

Festival proběhne v termínu od 9. do 15. listopadu. Plzeň, Domažlice, Dobřany, Přeštice a Horšovský Týn budou opět po roce hostit filmové projekce, doprovodný program a známé osobnosti českého a zahraničního filmu.

V rámci vybraných filmových projekcí zprostředkovává Juniorfest příležitosti k setkání s mnohými umělci a tvůrci, kteří stáli u zrodu dětských snímků. Na jedno z těchto setkání se mnohou návštěvníci těšit již během slavnostního zahájení festivalu. To se vletošním roce uskuteční dokonce ve dvou termínech, a to v pátek 9. listopadu vsále Městského kulturního střediska v Domažlicích a následně v sobotu 10. listopadu v multikině CineStar Plzeň. Součástí obou večerů bude premiéra nové české pohádky Čertí brko s herci Judit Bárdos a Janem Cinou. „Čertí brko od režiséra Marka Najbrta je jedním z nejočekávanějších snímků letošního podzimu. Může se pochlubit skvělým hereckým obsazením, hlavní role doplňuje i Ondřej Vetchý v postavě Lucifera. Herec se po více jak třiceti letech od legendární úlohy ve filmu S čerty nejsou žerty vrací do pekla. Pohádka vstupuje na plátna kin až ke konci listopadu a já jsem velmi šťastná, že ji můžeme na Juniorfestu uvést ještě v předpremiéře“, sděluje Judita Soukupová, ředitelka festivalu.

Další herecké osobnosti zavítají na festival i dny následující, a to během předání cen Zlaté rafičky, které se odehraje na Státním hradě a zámku v Horšovském Týně. Zlatá rafička je nejvyšší festivalové ocenění udělované za přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež. V minulosti ji například obdrželi Pierre Brice (představitel Vinnetoua), Kabir Bedi (Sandokan), Jitka Molavcová, Jiří Lábus a mnozí další. Ocenění převezme  v sobotu 10. listopadu od 14:00 hodin režisér filmové pohádky Anděl Páně Jiří Strach a v úterý 13. listopadu od 17:30 hodin herečka Iva Janžurová. Tato dvě významná jména doplní účast i dalších známých osobností ze světa filmu a televize. V letošním roce nově pořadatelé  zajišťují na oba termíny autobusovou přepravu z Plzně, Domažlic a Dobřan, zájemci o místo v autobuse se mohou hlásit na info@juniorfest.cz.

Zlatou rafičku mimořádně převezme i významný zahraniční host John Stevenson. „John Stevenson je velmi uznávaný režisér a animátor, který natočil na Oskara nominovaný celosvětový hit Kung Fu Panda. V něm hlavní postavy namluvili například Jack Black, Dustin Hoffman nebo Angelina Jolie. Je to velké jméno a pro nás je čest, že přijal pozvání na náš festival“, uvádí programová ředitelka festivalu Barbora Kyas. Stevenson se mimo jiné podílel například na snímcích Shrek, Shrek 2 a Madagaskar. K předání ocenění dojde během slavnostního zahájení v Domažlicích, na které si mohou návštěvníci zakoupit vstupenky od poloviny října přes rezervační systém dostupný na webových stránkách festivalu. Vstupenky budou k dispozici vomezeném počtu. Zároveň Stevenson přednese v neděli 11. listopadu v rámci odborného programu festivalu svoji masterclass o práci režiséra, výtvarníka a scenáristy celosvětově známých animovaných filmů. Akce bude přístupná nejen filmovým profesionálům, ale i veřejnosti.

Juniorfest, kromě filmových projekcí, svým návštěvníkům nabízí i bohatý výběr z doprovodného programu. Na neděli 11. listopadu přichystali pořadatelé v areálu plzeňského DEPO2015 zábavné odpoledne pro rodiny sdětmi. Událost nese název Hrajeme si jako před 100 lety a ponese se přesně v daném duchu. Návštěvníci se vstupem na akci ocitnou v první republice; budou se moci vyfotit ve fotokoutku s dobovými rekvizitami, kluci ocení stanoviště se stavebnicí Merkur nebo zázemí spolků Skaut a Sokol, které neodmyslitelně patří k počátkům republiky. Program odpoledne dále nabídne krasopisné workshopy, dobovou hudbu, tiskařskou dílnu a dílnu svýrobou loutek. Součástí programu je vernisáž výstavy s názvem Příběh vojáka a divadelní představení Rádia JUNIOR.

Významnou akci hostí areál DEPO2015 i následující den - v pondělí 12. listopadu - kdy v autobusové hale proběhne koncert a autogramiáda Milana Peroutky a jeho kapely Perutě. Kapela si připravila největší hity jako Sofie nebo Postavím kolem nás zeď, které se pravidelně objevují nejen na hudební TV Óčko. Milan Peroutka na sebe upoutal pozornost svou účastí vsoutěži Tvoje tvář má známý hlas, zároveň se objevuje v jedné zvedlejších rolí vseriálu Ordinace vrůžové zahradě II. Vstupenky je možné si již nyní zakoupit za 250 Kč přes Plzeňskou vstupenku či přímo na místě.

Podívejme se však na program i ostatních festivalových měst. V Přešticích se bude v sobotu 10. listopadu natáčet jeden z dílů oblíbeného pořadu ČT:D Šikulové. O den později se od 14:00 hodin uskuteční v Kulturním a komunitním centru tvořivé odpoledne pro děti a rodiče, během kterého dojde k vyhlášení vítězů výtvarné soutěže “Namaluj si Igráčka”. Na závěr festivalu, 14. listopadu, se pak pod vedením dobřanského oddílu skautů a skautek odehraje tzv. Strašidelná stezka. Akce se dosud konala v Horšovském Týně a v Dobřanech, v letošním roce poprvé obsadí město Přeštice. V současnosti také organizátoři festivalu jednají s významnými tvůrci, kteří by do města přijeli zavzpomínat na dětskou hereckou ikonu Tomáše Holého. Pokud se vše podaří, tak právě Přeštice budou hostit vzpomínkové setkání, proto bedlivě sledujte stránky a Facebook Juniorfestu, kde budou organizátoři o chystaném setkání informovat.

Naopak návštěvníci z Domažlic si mohou v neděli 11. listopadu na Sokolišti vyzkoušet kaskadérské kousky. Od 14:00 hodin pořadatelé festivalu přichystali kaskadérskou show, která bude vedená nejlepšími českými kaskadéry. Předvedeny budou ukázky filmových rvaček, jízdy autem se speciálním podvozkem, díky kterému se chová jako na ledu, nebo i známý trik hořícího člověka.

V Dobřanech bude kromě filmových projekcí program například obohacen o společné setkání herců Daniely Kolářové a Jaromíra Hanzlíka. Ti se před filmovou kamerou poprvé setkali před neuvěřitelnými padesáti lety. Jednalo se o film Slasti Otce vlasti. “V 70. a 80. letech se z nich stala jedna z nejpopulárnějších filmových a televizních dvojic. Společně se objevili nejen ve filmu Léto s kovbojem nebo v televizním filmu Podnájemníci, ale také ve filmech pro děti Lucie, postrach ulice, ..a zase Lucie”, dodává Michal Šašek, výkonný ředitel Juniorfestu. Setkání se uskuteční 14. listopadu od 17:00 hodin v dobřanském kině Káčko.

Kompletní seznam filmových projekcí v jednotlivých festivalových městech je k dispozici
na webových stránkách festivalu, kde je i možné si vstupenky zároveň rovnou zakoupit. Vstupné na jednotlivé filmové projekce činí 60 Kč, festival nově nabízí všem filmovým fanouškům diváckou akreditaci za mimořádnou cenu 240 Kč. Akreditace je platná v rámci veškerých filmových projekcí, bližší informace jsou uveřejněny na webových stránkách festivalu.


Obdobně, jako v loňském roce, se bude hlavní akreditační centrum nacházet v prostorách Muzea Chodska. Zde bude možné si od 8. listopadu zakoupit nejen vstupenky na jednotlivé filmové projekce, ale i festivalový merch nebo katalog.

Další doprovodné akce, podrobný filmový program a odborný program festivalu jsou zveřejněny na www.juniorfest.cz, proto je neváhejte bedlivě sledovat.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka