Finále Plzeň oslaví třicetiny. Startuje 20. dubna

Ve víru oslav se ponese jubilejní 30. ročník Filmového festivalu Finále Plzeň. Do západočeské metropole už tradičně přinese přehlídku aktuální české a slovenské tvorby, perličky ze zahraničních produkcí či pohled do filmové historie.

Cílená propagace v Plzni

Součástí oslav pak bude i řada novinek. Organizátoři doufají, že Finále Plzeň naváže na trend předchozího ročníku a zájem publika o festivalové dění bude nadále stoupat. Festival Finále Plzeň 2017 se bude konat od 20. do 26. dubna 2017.  

Hlavním festivalovým stánkem bude Měšťanská beseda, část programu se odehraje v prostoru DEPO2015 a organizátoři slibují ještě jedno překvapení. S jeho odtajněním však zatím ještě počkají.

Základním pilířem festivalu zůstávají čtyři soutěžní sekce, jejichž vítězové si z Plzně odvezou Zlatého ledňáčka: celovečerní hrané a animované filmy, české a slovenské dokumenty, cyklická televizní a internetová tvorba a necyklická televizní a internetová tvorba. „Publikum se opět může těšit na delegace k uváděným filmům, na diskuzi s herci, režiséry i dalšími filmovými profesionály,“ dodává ředitelka Finále Plzeň Eva Veruňková Košařová.

Výčet festivalových sekcí je ještě mnohem bohatší. Festival ZOOM přinese pohled do kinematografie vybraných evropských zemí, platforma Industry Days dá prostor profesionálům z oblasti audiovizuální tvorby. Sekce Na vlně 2017 nabídne nejnovější české a slovenské filmy, které se nezařadily do soutěžní přehlídky za rok 2016. První úlovek překvapí premiérami a předpremiérami. Nebude chybět velmi oblíbená Archivní sekce, která diváky zavede do mimořádně atraktivního – kdysi - filmového prostoru. Velmi silné filmové zážitky přinesou i snímky ze sekcí České stopy v mezinárodních koprodukcích a Experimentální a amatérské filmy. Soudobou oceňovanou kvalitní televizní tvorbu představí sekce HBO uvádí. Úspěšné studentské filmy zase diváci uvidí v rámci sekce U pramene.

„Chceme lidem nabídnout i filmy a dokumenty, které nenajdou v běžných programech kin. Ukazuje se, že právě snímky, které neměly masivní propagaci, nebyly uváděny v multiplexech nebo jimi prošly téměř bez povšimnutí, festivalové publikum vyhledává a oceňuje. Finále Plzeň tak významně přispívá k vyšší filmové kultuře u nás,“ říká Eva Veruňková Košařová.

Součástí festivalu Finále Plzeň bude i doprovodný program, který zahrnuje koncerty, výstavy, talkshow či opakování velmi úspěšného setkání Youtuberů a pozastavení se nad tímto aktuálním fenoménem. „Doprovodný program se plánuje rozšířit i o takové lahůdky jako je např. autobusový zájezd Finále Kinobus a rozhodně nebude chybět v minulém ročníku velmi úspěšná akce nazvaná Bizaar Bazar, která se konala v DEPO2015,” doplňuje další lákadlo ředitelka festivalu.

Od roku 2016 je organizátorem festivalu společnost Film Servis Plzeň s.r.o., ředitelkou Finále Plzeň je Eva Veruňková Košařová, programovým ředitelem Peter Badač. Už před prvním ročníkem v její režii si společnost Film Servis Plzeň s.r.o. si předsevzala, že v následujících letech by ráda navázala na to nejlepší, co festival Finále Plzeň dosud nabízel. To se festivalu v roce 2016 beze zbytku povedlo -  počet návštěvníků stoupl o 20 procent, významně se rozšířil doprovodný program, festival využil i jiných atraktivních lokalit. „Plány, které jsme si předsevzali, se nám daří naplňovat. Za zmínku určitě stojí i účast světové osobnosti Mika Reisse, producenta a tvůrce seriálu Sipmsonovi a filmu Doba ledová, který zde hodnotil české filmy,“ uzavírá Veruňková Košařová. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka