Fotbalový reprezentant Sýkora předal v Klatovech modré světlo

Klatovskou nemocnici v pondělí navštívil fotbalový reprezentant Jan Sýkora.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dětskému oddělení předal darem fototerapeutickou lampu, takzvané modré světlo, které slouží k léčbě novorozenecké žloutenky. Nemocnici v Klatovech obdaroval proto, že pochází z regionu a na Klatovsku začínal i s fotbalem.

„Těch, kteří potřebují cizí pomoc je hodně, ale těch, kteří mají možnost nebo vůli pomáhat, už tolik ne. Proto zakládám nadační fond, s jehož pomocí bych chtěl pomáhat v oblastech sociální nebo zdravotní péče a zaměřit se na děti a dětské pacienty,“ říká hráč české reprezentace a pražské Slavie Jan Sýkora s tím, že k oficiálnímu zřízení nadace chybí ještě několik úředních kroků. Protože mu ale brzy začne příprava na novou sezonu a času bude méně, poskytl první velký dar ještě před zřízením nadace vlastním jménem.

A kam jinam než do Klatov. „Jsem kousek odsud z Červeného Poříčí a fotbal jsem začínal hrát ve Švihově. Pořád sem jezdím a v Klatovské nemocnici pracuje moje máma, takže volba byla jasná,“ dodal fotbalista.

Fototerapeutická lampa léčí žloutenkou nemocné novorozence modrým světlem. U novorozenců vystavených tomuto světlu totiž dochází k urychlení přeměny bilirubinu (žluté barvivo způsobující žloutenku) a jeho vylučování z těla ven. Jedná se o nejšetrnější a nejdoporučovanější způsob léčby novorozenecké žloutenky.

„V naší porodnici se v posledních letech zvyšuje počet porodů a s tím i počet novorozenců s takzvanou novorozeneckou žloutenkou, jejichž stav vyžaduje fototerapii. A protože jeden z dosavadních přístrojů už dosluhoval a snižovala se jeho účinnost, potřebovali jsme jej nahradit. Dar proto velice vítáme. Jménem všech rodiček i novorozenců děkujeme,“ ´říká primář dětského oddělení Štěpán Kutílek. 

Nově pořízený přístroj v hodnotě 60 tisíc korun je o to šetrnější, že disponuje moderní LED technologií světel. „K léčbě je vhodné jen určité spektrum modrého světla. LED technologie umožňuje vytvořit právě jen toto úzké léčebné spektrum. Je tedy účinnější a oproti dosavadním trubicovým světlům má i mnohonásobně vyšší životnost,“ říká za výrobce lampy společnost TSE z Českých Budějovic Radek Fučík. 

Podíl novorozenců, kteří trpí novorozeneckou žloutenkou, osciluje kolem dvaceti procent. Terapie probíhá zpravidla, když dítě spí. Celkově mohou terapie trvat i několik hodin. 

Po předání daru navštívil reprezentační záložník i několik pacientů na lůžkových oddělení, kterým popřál brzké uzdravení, udělal si s nimi fotku a věnoval podpisové kartičky. Setkal se i s pacienty, kteří si jej pamatují nebo ho přímo znají z působení v žákovském týmu Švihova, takže si popovídal i o dění v mateřském klubu. Kategorii starších žáků odehrál Jan Sýkora v Přešticích a dorostenecká léta ve Viktorii Plzeň, odkud se přes Prahu, Brno a Liberec ocitl v pražské Slavii a posléze i v reprezentaci.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka