Fotolavičky na Šumavě připomenou odkaz Karla Klostermanna

Pivem Klostermann ze strakonického pivovaru Dudák byla v neděli pokřtěna unikátní lavička Karla Klostermanna nedaleko osady Zhůří u Rejštejna na Klatovsku.

Cílená propagace v Plzni

Lavička je vyrobena z jednoho kusu pětitunového kmene dubu a je z ní překrásný výhled na Malý a Velký Roklan, Poledník a údolí kolem Srní.

Spolek Karel Klostermann – spisovatel Šumavy z.s., Strakonický pivovar Dudák, Národní centrála Šumava a a komunitní projekt Fotíme Šumavu, propagující krásy Šumavy na sociálních sítích, se rozhodli uctít uplynulé 170.výročí narození spisovatele bytostně spjatého se Šumavou tím, že v místech, která se osudově váží k osobě spisovatele či k jeho románům, postaví unikátní lavičky.

Ty jsou kompletně vyrobené z jednoho kmene dubu a osazené stativem pro upevnění fotoaparátu. První lavička, které byla vyrobena z pětitunového kmene byla slavnostně odhalena v neděli 16.června ve 14 hodin v osadě Zhůří u obce Rejštejn na Klatovsku. „Jedná se o místo s překrásným výhledem na Malý a Velký Roklan, Poledník a údolí kolem Srní. Místo je spojeno s Klostermannem jeho románem V ráji šumavském a povídkou Kaplanův Štědrý večer, kde je zhůřská pláň popisována. Konktrétně se jedná o turistické rozcestí U Věže, kde kdysi lavička byla, ale prý ji kdosi přemístil na Horskou Kvildu,“ uvádí koordinátor projektu Petr Kuncl. Autorem nápadu je designér Lukáš Procházka. Lavička je vyrobena z jednoho kusu masivního dubu o průměru asi jeden metr a je přibližně 2,5 metru dlouhá. Pivovar i Společnost Karel Klostermann – spisovatel Šumavy z.s.chtějí pokračovat a do terénu umístit další lavičky. Vše se bude řídit volnou kapacitou řezbáře a hlavně dostupností dřeva. „Protože nechceme zbytečně nic kácet, počkáme na to, až bude muset k zemi například nevyhovující strom, jako to bylo i v případě aktuální lavičky z Rejštejna,“ uvádí Kuncl.

„Klostermann a Klostermann jdou zkrátka dohromady. Jsme rádi, že se značka našeho piva objeví při takto důležitých projektech a obzvláště v souvislosti se Šumavou, kde bychom si přáli být vidět čím dál častěji,“ uvádí ředitel strakonického pivovaru Dudák Dušan Krankus. „Oba Klostermanni patří mezi -naše nejúspěšnější piva, a to jak polotmavá třináctka, tak i nová, světlá za studena chmelená dvanáctka. Se Šumavou je navíc spojena i naše další specifická dvanáctka s bavorským sladem nazvaná Král Šumavy, která je označována i jako Vimperský ležák,“ doplňuje ho sládek pivovaru Dudák Vlastimil Matej, který je sám velkým milovníkem Karla Klostermanna a je tak jedinou osobou v České republice, která Klostermanna čte i vaří.

Výběr dalších lokalit není podle Petra Kuncla velký problém. Objednávek a žádostí má dost. „Důležité je vidět zájem v daném místě, spojení s autorem a fotogenický výhled,“ uzavírá Kuncl. Myšlenka k projektu Klostermannových laviček se nerodila jednoduše. Původně mělo jít v souvislosti s výročím o drobný upomínkový předmět, či pohlednici, předmět pro čtenáře jeho románů vyrobený na Šumavě nebo v Pošumaví. Po prvních konzultacích s předsedou spolku Karel Klostermann - spisovatel Šumavy z.s., Václavem Sklenářem byla myšlenka pohlednice opuštěna. Tento nápad vznikl při rozhovorech s mladými Šumaváky Martinem Kalným a Annu Englerovou, kteří jsou autory projektu Fotíme Šumavu. Ten na sociálních sítích přibližuje Šumavu na krásných fotografiích.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka