Galerie českého kresleného humoru zpestřuje Plzeňsko

Velkým zpestřením návštěvy Plzeňska je ojedinělá galerie českého kresleného humoru.

Cílená propagace v Plzni

Ta vznikla před devíti lety ve Spáleném Poříčí a dodnes je vyhledávaným cílem cest rodin i jednotlivců.

Budova špejcharu, kde galerie vznikla, byla postavena v 1. polovině 18. století jako součást spálenopoříčského zámeckého velkostatku. Ke svému původnímu účelu, uskladnění obilovin, sloužil špejchar až do konce 20. století, kdy byl objekt již v havarijním stavu. Rekonstrukce tak budovu nejen zachránila, ale rozšířila její využití na kulturní účely. Z valné většiny ji uhradila Evropská unie.

„Komplexní rekonstrukcí objektu vznikly prostory galerie pro příležitostné výstavy, stálá expozice historické zemědělské techniky, dále unikátní naučná stezka pod střechou, která provází přírodou Brd a životem jejích obyvatel v minulosti i současnosti a celé jedno patro špejcharu je věnováno galerii kresleného humoru legendárního kreslíře Jiřího Wintera NEPRAKTY. Tato stálá výstava je jediná v republice. Jedná se o světově unikátní sbírku s přibližně 750 kreslenými obrázky a vtipy,“ řekl předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

Rekonstrukce budovy špejcharu byla součástí projektu, na který město získalo více než patnáctimilionovou dotaci z Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad. „Cílem projektu bylo rozšířením nabídky cestovního ruchu zvýšit přitažlivost obce a regionu pro návštěvníky s následným pozitivním finančním a sociálním efektem. Jeho realizací došlo ke zvýšení atraktivity venkovských regionů jižního Podbrdska,“ sdělila ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Michaela Šímová.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka