Galerie L. Sutnara hostí výstavu španělského ilustrátora

Galerie Ladislava Sutnara hostí výstavu knižních ilustrací španělského novináře a ilustrátora Josepa Antoniho Tassiese.

Cílená propagace v Plzni

Návštěvník může na devětatřiceti posterech obdivovat Tassiesův specifický styl, kterým svými ilustracemi doprovází dětské knižní tituly. Výstavní prostory zaplnily ukázky ilustrací z knih The lost Child, Stolen Names a If. Právě za knihu The lost Child získal v roce 2009 Grand Prix na Bienále ilustrací v Bratislavě.

Komentovaná prohlídka s autorem se uskuteční ve středu 11. července od 17:30 hodin.

Josep Antoni Tassies (*1963) vystudoval žurnalistiku na barcelonské Universidad Autónoma. Své první kresby publikoval v roce 1983 v novinách el Diari de Barcelona. Spolupracoval s autory jako je Antonio Tabucchi (El Pais, Madrid), vytvořil několik portrétních seriálů pro literární přílohy a realizoval grafické práce pro společensko-politické články (El Periódico de Catalunya, Barcelona). 

Tassies zavítá do Plzně, aby na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara vedl kurz v rámci mezinárodní letní školy umění ArtCamp. Ta se bude na fakultě konat v termínu od 9. do 27. července.

Tassiesovy práce v denním tisku získávaly opakovaně uznání v rámci členů Associació Professional d'Ilulustradors de Catalunya. Jeho zájem o tvary a formu ho vedl k ilustraci a tvorbě knih a přebalů speciálně didaktických děl a poezie. V roce 1993 získal za ilustrace ke knize středověkého autora Anselma Turmeda Llibre dels bons amonestaments (Kniha dobrých rad, dílo středověké morální poezie) první mezinárodní ocenění na Bienále ilustrace v Bratislavě (BIB).
Tassies také vytvořil několik autorských knih. Jeho obrázková kniha El nen perdut (The Lost Child), o pozitivní síle mladé radosti a naděje i v těch nejhorších situacích, jako je válka, získala v roce 2008 cenu SM International Illustration Award a v roce 2009 Grand Prix na Bienále ilustrace v Bratislavě.

Tassiesova tvorba se objevila na mnoha mezinárodních kolektivních i samostatných výstavách. Mimo jiné také na Knižním veletrhu v Bologni v roce 2010, kde byla představena jeho kniha Noms robats (Stolen Names), která se věnuje šikaně ve školách. Kniha vyšla v mnoha jazykových mutacích například v Rusku, Řecku, Jižní Koreji, Japonsku či Mexiku, kde byla zahrnuta do vzdělávacích programů. 

Tassies je členem poroty řady mezinárodních soutěží např. Boloňského veletrhu dětské knihy, Bienále ilustrací Bratislava nebo Mikhalkovy ceny v Rusku.

Místo konání: Galerie Ladislava Sutnara, Riegrova 11, Plzeň

Komentovaná prohlídka: 11. 7. od 17.30 hodin

Termín výstavy: 28. 6. – 21. 7. 2018

Výstavu pořádá: Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU vPlzni

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka