Hasiči a záchranáři varují: Pozor na zábavní pyrotechniku

Silvestr a Nový rok je pro hasiče časem zvýšené ostražitosti a mnoha zbytečných zásahů souvisejících s nesprávným používáním zábavní pyrotechniky.

Cílená propagace v Plzni

V celé naší republice jdou na vrub zábavní pyrotechniky desítky drobnějších požárů odpadů, popelnic, kontejnerů, travních porostů a okrasných keřů. Kvůli zábavní pyrotechnice každoročně dochází i k zapálení odstavených aut, objevují se případy vyhořelých balkonů a bytů, do kterých vletěly zapálené světlice. Každoročně nesprávná manipulace se zábavní pyrotechnikou způsobuje velmi vážná poranění.

V Plzeňském kraji během dvou dnů na přelomu loňského a letošního roku - od 31. prosince 2016 do 1. ledna 2017 - vyjeli hasiči celkem k 45 událostem, přičemž ve 43% se jednalo o požáry. Počet požárů dle očekávání rapidně stoupl s příchodem nového roku. Všechny tyto těsně popůlnoční požáry zavinila zábavní pyrotechnika. V šesti případech uhasili hasiči odpad, ve dvou túje a v Plzni odpálená petarda poškodila osobní auto.

Abyste zabránili zbytečným zraněním a škodám, musíte podle mluvčí krajských hasičů Pavly Jakoubkové dodržovat při zacházení se zábavní pyrotechnikou několik zásad:

- Nakupujte pouze tu zábavní pyrotechniku, která je uvedena legálně do oběhu, je opatřena certifikační značkou Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva i návodem v českém jazyce, který byste měli ve vlastním zájmu dodržet. Zvýšenou pozornost pak věnujte vhodnému uskladnění pyrotechniky. Rozhodně není vhodné ji přechovávat v blízkosti kamen, krbů, otevřených ohňů a zapálených svíček. Pozor také na to, aby pyrotechnika nenavlhla.

- Pyrotechnika patří výhradně do rukou dospělých, kteří nejsou pod vlivem alkoholu ani jiných drog. 

- Pyrotechniku používejte tak, abyste neohrozili sebe ani nikoho dalšího, to znamená zásadně na volném prostranství, v dostatečné vzdálenosti od budov i stromů. Pyrotechnika se nesmí používat dle vyhlášky v uzavřených prostorách, v blízkosti kostelů, nemocnic, dětských zařízení, domovů důchodců, škol, ozdravoven a při sportovních akcích.

- Nesbírejte použitou ani nevybuchlou pyrotechniku a nezkoušejte znovu odpálit pyrotechniku, která již jednou selhala. Naopak ji bezpečně zlikvidujte v souladu s návodem k použití (např. prolít vodou a zakopat do země). Upozorňujeme také, že za mnoho neštěstí zavinila i pyrotechnika zasazená do skleněných láhví.

- Konec roku využijte jako vhodnou příležitost pro úklid balkónů. Během oslav konce roku může zbloudilá petarda předměty na balkónech snadno zapálit a způsobit požár.  


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka