Hasiči cvičili v Brdech s reálnou simulací výbuchu munice

Se zrušením vojenského újezdu se zásahové obvody jednotek požární ochrany v Plzeňském kraji rozšířily o velkou část CHKO Brdy. Hasiči tak musí počítat se zásahem ve specifickém prostředí s pyrotechnickou zátěží, kde je přímo ohrožen jejich život.

Jarní servisní akce AUTO CB

Aby v tomto směru mohli působit bezpečně a efektivně, je třeba zabezpečit odpovídajícím způsobem jejich výcvik. Pokud by jednotky v této oblasti zasahovaly při reálném požáru bez přípravy, byly by hasiči přímo ohroženi na životě.

Proto ve středu 26. dubna 2017 proběhlo v dopoledních hodinách taktické cvičení složek IZS na cílové ploše Kolvín v katastru obce Skořice. Námětem byl požár s následným výbuchem munice.

Cvičení se konalo s cílem seznámit hasiče s riziky a základními taktickými principy zásahu s přítomností pyrotechnické zátěže a najít taktický zásahový koncept využitelný i pro další dopadové plochy, zaměřený zejména na dopravu dostatečného množství vody na místo zásahu a požární obranu bez toho, že by hasiči museli do dopadové plochy přímo vstoupit. Hasiči si procvičili kyvadlovou dopravu vody cisternami, dálkovou dopravu vody pomocí hadicového vedení, plnění bambivaku pod vrtulníkem a organizovaný ústup v případě výbuchu munice, který při zásahu v souvislosti s požárem ne dopadových plochách reálně hrozí. Cvičení bylo též zaměřeno na spolupráci velitele zásahu a pyrotechnika PČR.

Akce se zúčastnilo téměř 200 hasičů jednotek HZS, SDH obcí a z Plzeňského, Karlovarského i Středočeského kraje a Spolkové republiky Německo. Spolu s nimi cvičila též jednotka Národního parku Šumava, která je pro případné zásahy v identickém prostředí bývalého vojenského výcvikového prostoru Dobrá voda na území NP Šumava vybavena, vyškolena a má se zásahy v nepřístupném terénu několikaleté zkušenosti. (a hlavně odpovídající techniku – lesní speciály a čtyřkolky)

Jednotka požární ochrany byla zřízena na území bývalého vojenského výcvikového prostoru a hraničního pásma s množstvím vojenských střelnic vykazujících stejné rizikové parametry jako území CHKO Brdy.

Kontingent ze Spolkové republiky Německo tvořený jednotkami požární ochrany z okresu Cham čítající více než 50 hasičů plnil úkoly v souvislosti s dálkovou dopravou vody a leteckým hašením. Jedním z cílů cvičení bylo i zvládnutí koordinace a řízení zásahu v situaci, kdy zasahující mluví různými jazyky. Jednalo se o procvičení činností, které by němečtí hasiči prováděli při společného zásahu na našem území v rámci příhraniční spolupráce při rozsáhlých požárech například na Šumavě

O bezpečnost na příjezdových trasách i místě výcviku se staralo 15 příslušníků PČR. Pyrotechnická služba provedla imitovaný výbuch munice.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 27.04.2017 11:15



3 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka