Hasiči vyprošťovali uhynulou labuť z ledu na Boleváku

Ve čtvrtek řešili plzeňští zvířecí záchranáři spolu s plzeňskými hasiči v rámci jejich cvičení záchrany člověka tonoucího v zamrzlém rybníku i vyproštění uhynulé labutě velké z ledové krusty.

Cílená propagace v Plzni

Když už se hasičská jednotka pohybovala na tenkém ledu uprostřed rybníka, požádal je šéf zvířecích záchranářů Kareo Makoň i o sběr trusu labutí zdržujících se na rozmrzlé vodní ploše kolem. "Vzorky včetně uhynulé labutě jsem pak vezl do Prahy kolegům na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy (Katedru parazitologie) k dalšímu vyšetření a bádání v rámci projektu pod pracovním názvem „Cerkárie“, který na Bolevecké kaskádě řešíme již od roku 2014," líčí Makoň.

 Na vyproštění uhynulé labutě a sběr vzorků si zvířecí záchranář sám netroufl.  Počasí v posledních týdnech se střídá z mínusových teplot do plusových jako na houpačce, tloušťka ledu uprostřed rybníka pouze 4 cm a lehce zamrzlá, zasněžená vodní plocha se ještě den před akcí lámala a byla pokrytá vrstvou vody. "Proto jsem také o spolupráci opět požádal profesionální hasiče s tím, že pokud cvičí podobné situace v reálu, tak by při té příležitosti mohli pomoci i naší věci a vědeckému výzkumu," konstatuje.

Prosba společné akce byla vyslyšena. "A tak během necelé hodiny jsme díky hasičům i my měli, co jsme potřebovali, a hasičská jednotka se po bleskové akci vrátila na základnu. Děkuji všem zúčastněným a smekám před odvážností, operativností a zdatností této profesionální záchranné složky, kterou v kraji máme," dodává Karel Makoň.

foto: taťána typltová, desop

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka