Hip-hop, graffiti i croissanty. To vše nabídne od pondělka festival frankofonní kultury v Plzni

Třetí říjnové pondělí začíná 24. ročník festivalu Bonjour Plzeň!, který až do 5. listopadu zpestří dění v Plzni frankofonní kulturou. Multižánrový festival obsáhne v průběhu tří týdnů hudbu, divadlo, tanec, gastronomii i módu a díky novým netradičním akcím potěší jak děti, tak dospělé.

Jarní servisní akce AUTO CB

Letos bude hlavním tématem městská kultura. Umělci hip-hopové scény, rappeři, street-artisté i parkouristé představí, kam až sahají jejich dovednosti. Chybět nebude ani jedno ze synonym Francie - vybraná kuchyně. Její vyznavače čeká ochutnávka sýrů a vín, kuchařské workshopy nebo francouzská snídaně.

Na zahájení festivalu se 17. října v Papírně představí umělecká skupina Spray Can Art z belgického Liege, která návštěvníky vtáhne do hip-hopové kultury a street-artu v podobě společné graffiti malby za hudebního doprovodu belgických DJs Kaer a Eb Kaito společně s hosty české hip-hopové scény. 

Hned druhý den odpoledne se pod Rooseveltových mostem s graffitovou technikou a street dancem zájemci seznámí  detailněji, a sice prostřednictvím workshopu pouliční malby a tance. Akce se koná 18. října od 13 hodin u příležitosti otevření parkourového parku organizace Ponton, kde je možné si tento sport původem z Francie přímo vyzkoušet.

Od čtvrtka 20. října budou v prostorách Moving Station na Jižním předměstí k vidění fotografie francouzsko-chorvatského umělce Jean-Claude Ladovice, který svým dílem představí město Plzeň z unikátního úhlu pohledu. Na vernisáži od 18 hodin se budou podávat francouzské speciality z Mâconu, o hudební doprovod se postarají slammer Teddy Guilbaud a kapela Les Bermudaz, která vyniká živým groove funky stylem.

Sobota 22. října se celá ponese v rytmech hip-hopu. Francouzsko-český hip-hopový den v Divadle pod lampou nabídne odpolední workshopy beatboxu, elektronické hudby a freestylu vedené francouzskými a českými umělci současné hip-hopové scény, ale i večerní vystoupení zakončené improvizovanou jam session.

Především ty, kdo zápasí s cizími jazyky, potěší vtipné divadelní vystoupení francouzského komika  Stéphane Poignanta, žijícího již patnáct let v České republice. One-man show inspirovaná knihou „Mluvím česky dobže, ale mám pžízvuk“ rozesměje publikum 25. října v Divadle Alfa. 

Zkrátka nepřijdou ani děti. Dva klauni – kouzelníci z Kanady a České republiky se je budou snažit pobavit a zaujmout vyprávěním kouzelné pohádky v češtině i ve francouzštině 26. října v Muzeu loutek na náměstí Republiky.

Milovníci moderního tance zase mohou zamířit 31. října do Moving Station na představení mladých tanečníků Florenta Golfiera a Marie Gourdain s názvem UN.

Těšit se na opravdu chutný program mohou i vyznavači francouzské gastronomie. Poslední říjnovou sobotu 29. 10. se na Moving Station na Jižním předměstí uskuteční Francouzský bazárek s atmosférou pravých francouzských trhů, kde budou k nákupu lákat jak designové stánky s módou a módními doplňky, tak stánky s francouzskými specialitami. Trh uzavře v 18 hodin koncert skupin Annešanté a Šarivari, hrajících česko-francouzský šanson a jazz.

Kdo by si chtěl nějakou tu lahůdku připravit sám doma, může se přihlásit na kuchařský workshop ve Francouzské alianci ve čtvrtek 27.10. „Kurz povede mladý šéfkuchař z Francie. Nechte se  zasvětit do tajů francouzské gastronomie a specialit z kraje Limousin,“  zve ředitelka Alliance française Manon Deboise. Další workshop zaměřený na přípravu aperitivu a la française se uskuteční o týden později 3. 11. „Komu během festivalu francouzština zachutná a chtěl by se jí věnovat i dál, toho Alliance française ráda přivítá na svých kurzech a dalších akcích,“ doplňuje Manon Deboise.

Pro milovníky francouzských vín a sýrů bude ve středu 2. 11. připravena ochutnávka se sýrařem Mickaëlem Bernonem. Na závěr festivalu, v sobotu 5. 11. zve Alliance française de Plzeň do svých prostor na tradiční francouzskou snídani. Podávat se bude  čerstvé pečivo: pain au chocolat, croissanty a dozlatova upečené bagety.

Rezervace na workshopy, ochutnávky sýrů i francouzskou snídani je třeba provést předem na mail af@afplzen.cz. Ceny se pohybují mezi 90 a 250 korunami, kapacita je omezená. 

Festival Bonjour Plzeň! patří k již tradičním kulturním akcím. Vznikl v roce 1992 a každoročně představuje různé projekty současné francouzské kulturní scény a zapojuje do dění i scénu plzeňskou. Pořadatelem je Alliance française de Plzeň, která si klade za cíl navázat spolupráci mezi českými a frankofonními  umělci a propojit tak kulturu místní s kulturou umělců z partnerských měst Limoges, Macône a Liege. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 16.10.2016 10:14



3 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka