Historické cesty na Plzeňsku doplnily nové ovocné stromy

Hned podél dvou stezek v Plzeňském kraji vznikla nová stromořadí. Dvaadvacet hrušní vysadilo město Dobřany u lesoparku Martinská stěna podél cesty vedoucí od Kříže smíření, alej z třešní zase nově po celé délce lemuje historickou cestu z obce Líšná ke zřícenině hradu Řebřík.

Jarní servisní akce AUTO CB

Vzniku stromořadí v obou případech pomohla Nadace ČEZ příspěvkem v celkové výši téměř 210 tisíc korun.

Iniciativa k obnově lesoparku Martinská stěna vzešla od dobřanských občanů už v roce 2008. Dvakrát ročně tam probíhají brigády a vedení města spolupracuje s místními dobrovolníky  i odborníky z řad ochránců přírody. Díky projektu byla obnovena původní cesta od Kříže smíření přes historické popravčí místo Šibeniční vrch směrem k Dobřánkám. „Příměstský lesopark slouží ke sportovním, odpočinkovým i kulturním aktivitám občanů Dobřan i okolí. Obnovením historické cesty vznikl v jeho blízkosti další vycházkový okruh, který jsme chtěli doplnit stromořadím z původní odrůdy hrušně. Vysadili jsme tedy 22 vzrostlých stromů, které vytvořily přirozený lem původní cesty, a budou ji tak ochraňovat před větrem i přímým sluncem v horkých dnech,“ uvedla místostarostka Dobřan Lenka Tomanová. Náklady na výsadbu aleje ve výši 120 806 Kč město uhradilo z příspěvku Nadace ČEZ. 

Ve stejný den vysazovali i v nedaleké Líšné, a dokonce za pomoci místních občanů. Ti společně celé dopoledne pracovali na dosázení reliktu třešňové aleje podél historické cesty z obce Líšná ke zřícenině hradu Řebřík a starému poutnímu místu u kostela sv. Petra a Pavla. „Zhruba dva kilometry dlouhá stezka byla dosud jen místy lemována náletovými dřevinami a zbytkem původní třešňové aleje. Ty jsme nyní doplnili o 130 třešňových stromků v desetimetrových rozestupech, takže ovocné stromy už obklopují obě strany stezky po celé její délce,“ sdělil starosta Líšné Radek Kovanda. Obec za nově vysazené dřeviny zaplatila částku 89 050 Kč, kterou pokryl nadační příspěvek.

Zájem českých měst a obcí o výsadbu stromořadí je veliký a Nadace ČEZ je v jejich snaze podporuje od roku 2011. Za tuto dobu pomohla vzniku zhruba dvěma stům alejí, jen letos přibývají desítky dalších. „Těší nás, že nové stromy v sobotu vysazovali v Plzeňském kraji hned na dvou místech. V obou případech pomohly nové ovocné aleje dotvořit historicky cenná místa v krajině, jež k aktivnímu trávení volného času lákají místní obyvatele i turisty z okolí,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Pozitivní vliv stromů nespočívá pouze v jejich estetické funkci, listnáče slouží jako významný zdroj kyslíku a přírodní větrolam, útočiště pro drobné ptactvo a hlodavce i důležitý antierozní prvek v krajině. Nové stromy na Plzeňsku zároveň přirozeně ohraničily území tradičních stezek v blízkosti přírodních i kulturních památek, kterým v letních měsících vytvoří potřebný stín  i bohatou ovocnou úrodu a klid pro ničím nerušené chvíle chodců.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka