Hlasování veřejnosti rozhodne! Získá Mariánský sloup ve Stříbře památkářskou cenu?

Ještě do konce srpna lze hlasovat pro Sloup se sochou Panny Marie Immaculaty ve Stříbře, nominovaný Národním památkovým ústavem (plzeňským pracovištěm) za Plzeňský kraj, v soutěži o cenu Patrimonium pro futuro.

Jarní servisní akce AUTO CB

Vybrat laureáta památkářské ceny může i veřejnost v internetovém hlasování. O tom, zda Sloup se sochou Panny Marie Immaculaty na Masarykově náměstí ve Stříbře získá cenu Památky děkují rozhodne veřejnost! Cenu totiž získá počin, který zvítězí v on-line hlasování.  Jde o jedno z ocenění udílených v rámci každoročního klání o cenu Patrimonium pro futuro, kterou vyhlašuje Národní památkový ústav jako příspěvková organizace ministerstva kultury pověřená záchranou a rozvíjením hodnot památkového fondu. Ti, kdo chtějí podpořit vítězství nominace stříbrského sloupu, tak mohou učinit prostřednictvím on-line hlasování na webu Národního památkového ústavu:

https://www.npu.cz/cs/npu-a-pamatkova-pece/npu-jako-instituce/cinnosti/patrimonium-pro-futuro/pamatky-dekuji

Mezi  25 medailonky nominovaných památek naleznou i ten, který představuje letošní nominaci v Plzeňském regionu. Hlasovat lze nyní až do 31. 8.

Plzeňské územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu letos nominovalo v Plzeňském kraji obnovený  Sloup se sochou Panny Marie Immaculaty na Masarykově náměstí ve Stříbře, který patří mezi významné sochařské památky Plzeňského kraje. Původně je zřejmě dílem Kristiána a Lazara Widemannových (Widmannových) z let 1715–1740 (vysvěcen 1762), obnovený a doplněný byl roku 1894 Karlem Wilfertem starším. Na počátku 21. století  se  však stav sloupu nacházel opět v havarijním stavu.  Roku  2012 proto nechalo město Stříbro zahájit jeho restaurování – restaurátoři K. Granát a J. Šindelář opravili v roce 2013 všechny architektonické prvky a v letech 2013 a 2014 díky tomu se mohly na svá místa vracet zrestaurované sochy. Celá obnova byla dokončena   v  roce 2015. Za zdařilé a komplexní zrestaurování sloupu bylo Město Stříbro zastoupené starostou města Bc. Karlem Lukešem nominováno na Cenu NPÚ Patrimonium pro futuro v kategorii Obnova památky, restaurování.

Patrimonium pro futuro

Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro s podtitulem Společenské ocenění příkladů dobré praxe vyhlašuje a uděluje NPÚ od roku 2014 ve snaze zhodnotit a vyzdvihnout, co se v oblasti památkové péče podařilo, a ocenit ty, kteří se o úspěšné dílo přičinili.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka