Hlasujte o nejzajímavějších turistických místech kraje a vyhrajte navigaci nebo hodinky s GPS

Stejně jako v uplynulých čtyřech letech se také letos může veřejnost zapojit do soutěže Kompas a hlasovat o nejatraktivnějším turistickém cíli v Jihočeském a Plzeňském kraji, podpořeném prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad (ROP Jihozápad).

Cílená propagace v Plzni

Každý, kdo během letních prázdnin cestuje za kulturou, po cyklistických stezkách nebo navštěvuje veřejná koupaliště, se může zúčastnit cestovatelské soutěže, kterou pořádá Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad. Podstatou soutěže je cestování napříč Plzeňským a Jihočeským krajem a návštěva vybraných projektů, které jsou vyhledávaným turistickým cílem. Na daných místech si lze vyzvednout soutěžní kód, který se poté nahraje na webové stránky www.rr-jihozapad.cz/kompas a pak už stačí jen čekat na případnou výhru. Veřejnost může vybírat z celkem 10 soutěžních míst, konkrétně volit mezi pěti projekty v Jihočeském a mezi pěti v Plzeňském kraji. 

Soutěžící mohou letos vyhrát například power banku, deku, čelovou svítilnu, termohrnek, mapu a další praktické předměty. Ceny připravil ROP Jihozápad ve spolupráci se soutěžními projekty. Výherci cen budou losováni každý týden. Na začátku září pak proběhne ze všech platných hlasů závěrečné losování, kde se bude soutěžit o GoPro kameru, hodinky s GPS, navigaci do auta, iPod shuffle nebo elektronickou čtečku knih.

„V jižních Čechách se letos představí například Stará radnice v Jindřichově Hradci, která po své rekonstrukci slouží jako výstavní galerie a obřadní síň. Můžete tam spatřit například slavného krtečka nebo se dozvědět více o jindřichohradecké úzkokolejce. Dále ve Svatém Janě nad Malší na Českobudějovicku vzniklo díky ROP Jihozápad unikátní muzeum loutek, které chystá pro návštěvníky na léto výstavu panenek. V Jihočeském kraji se nám také představí nově vybudovaná rozhledna ve sportovním areálu Zadov. Nachází se na bývalém skokanském můstku, odkud je vidět na šumavské okolí. Další výhled tentokrát na malebné Novohradské hory se vám naskytne při návštěvě dalšího soutěžního projektu – kostela Nanebevzetí Panny Marie v Dobré Vodě. Přehlídku jihočeských projektů uzavírá unikátní most přesněji rechle v Lenoře. O výjimečnosti této stavebně technické památky svědčí fakt, že na speciální zlaté minci vydávané ČNB v roce 2014 je právě tento most,“ řekl Ing. Karel Hron, pověřený vedením Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad. 

V Plzeňském kraji pak lze navštívit Zámek Bor u Tachova. Historická památka ze 13. století prochází již od roku 1997 rozsáhlou rekonstrukcí a tak cestovatele čekají zcela nové prostory. Objektem, který přiláká především svou militaristickou tematikou, je Muzeum Středních Brd ve Strašicích. Kromě toho se v něm nachází také přírodovědná a paleontologická expozice nebo expozice hornictví a mineralogie. „Pokud máte raději sport, vydejte se do Kralovic. Zde vznikl díky ROP Jihozápad zcela nový sportovní a rekreační areál. Hlavním lákadlem areálu je koupaliště o rozloze 17 krát 25 metrů s vodním chrličem, tobogánem a dětským brouzdalištěm. Chvíle mimo vodu můžete strávit na beach volejbalovém hřišti či víceúčelové in-line dráze. Pokud navštívíte Domažlicko, určitě navštivte společenské a vzdělávací centrum v Kdyni. Kromě společenských prostor se tam nachází i místní knihovna, kde lze příjemně posedět a přečíst si knihu. Pohled na Šumavské podhůří se vám naskytne z 28 metrů vysoké rozhledny na Sedle. Rozhledna se nachází nedaleko Sušice a je typická svým netradičním sedmiúhelníkovým tvarem,“ představil projekty předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.


Doplnil, že během loňského ročníku soutěže se cestovatelům nejvíce líbily Pavilon skla v Klatovech a letní kino v témže městě, dále pak koupaliště v Nýřanech, Sportovně-rekreační komplex na Borku u Českých Budějovic nebo Svatojánské muzeum v Nepomuku.


Prostřednictvím ROP Jihozápad byla podpořena celá řada projektů na území jižních a západních Čech. Bez dotace z ROP Jihozápad by se neobešly například různé turistické a cyklistické stezky v hojně navštěvované oblasti Šumavy, různá tematicky zaměřená muzea, bazény i přírodní koupaliště, rekreační areály a ubytovací komplexy, zoologické zahrady, sportovní i dětská hřiště a řada dalších. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka