Hlasy ze Šumavy: Chceme divočinu v přírodě, ne v zákonech

Kůrovcová gradace již odezněla, ale pro omezení ochrany přírody v šumavském národním parku se podle zástupců některých spolků našly jiné důvody. Tím asi nejčastěji zaznívajícím je kvalita života místních obyvatel.

Cílená propagace v Plzni

Právě teď se o tento argument opírají zastánci senátního návrhu zákona o ochraně přírody, který podle některých názorů snižuje úroveň ochrany přírody v národních parcích a o němž budou v úterý (21. 2.) hlasovat poslanci.

Na skutečnost, že je to názor lichý, poukazují starostové některých šumavských obcí a také dva tucty místních spolků svými dopisy poslancům. 

V tom, že budou rozlehlá území národního parku ponechána působení samotné přírody, vidí nejúčinnější řešení pro turistické využití a tím i pro ekonomický rozvoj regionu, což potvrzují dlouhodobé zkušenosti jak z české, tak i z německé strany. 

Poukazují i na to, že snahy o omezení ochrany přírody pramení častěji z vidiny snadného zisku z rozprodávání doposud chráněných lesů a pozemků, než z obavy o blaho místních obyvatel.

Před více než 85 lety uvedl Josef Váchal v knize Šumava umírající a romantická, jednom z nejcennějších uměleckých děl vážících se k Šumavě, tuto glosu: „Co však nejnerozumnějším činem lidským zůstává, je zasahování do vlastní činnosti přírodní tam, kde živelná dění, málo posud a částečně jen člověkem ovládaná, samy prospěšný na konec stav zemi vytvářejí, třeba s počátku působení jich zhoubným býti se zdálo." 

Dnes ve stejném duchu zástupci spolků žádají poslance, aby schválili novelu zákona 114/92 předloženou ministerstvem životního prostředí. Ta totiž podle nich na rozdíl od verze předložené Senátem směřuje k ochraně přírody a krajiny, jak název zákona deklaruje. 

"Věříme, že díky tomu bude ke stoletému výročí vydání Šumavy umírající a romantické disponovat Šumava rozsáhlým územím panenské přírody", řekl Tomáš Hauser, předseda spolku Zázemí, který dopis také podepsal.

 Jiří Včelák, předseda spolku Šumava domovem, který dopis také signoval, komentuje situaci takto: „Víme, že právě příroda ve své přirozené podobě je to, co činí náš kraj výjimečným, co nám přináší vnitřní i vnější bohatství."

Pod dopisem poslancům jsou podepsáni zástupci těchto šumavských spolků a organizací:

Přátelé Šumavy, z.s., Spolek pro rozvoj oblasti Dunaj - Vltava "Zelené Srdce Evropy", Společnost pro obnovu synagogy, Čkyně, Okrašlovací spolek Zdíkovska, Pelyněk, z.s., Společnost Zázemí, z.s., Spolek pro obnovu kostela sv. Prokopa v Prášilech, z.s., Společnost Vlídné vidiny, Rašelina – kulturní spolek, Regio Pošumaví, Volyňka, škola pro radost, z.s., Spolek Pošumavská jižní dráha, Lesní mateřská škola Remízek, z.s., ZO ČSOP Šumava, Šumava domovem, z.s., Živá vila, z.s., S divočinou Vltavy, Bezinka – Montessori škola, z.s., Ekocentrum U nás, z.s., Šumava Ne Na Prodej, Pošumavský muzejní spolek, Klub ochrany dravců a sov, ČSOP Rejštejn, Památkářská obec českokrumlovská. 



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 20.02.2017 07:09



3 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka