Hradozámecká noc oživí ze soboty na neděli Švihov a Horšovský Týn

Osmým ročníkem Hradozámecké noci v sobotu 26. srpna vyvrcholí hlavní turistická sezóna na hradě Švihov a hradě a zámku Horšovský Týn.

Cílená propagace v Plzni

Na návštěvníky čekají kromě neopakovatelné noční atmosféry i kostýmované a kastelánské prohlídky, zajímavé přednášky a další pestrý program pro celou rodinu.

„Hradozámecká noc se odehraje na více než osmi desítkách památek po celé České republice. Z plzeňských objektů ve správě NPÚ se do ní zapojí hrad a zámek Horšovský Týn a hrad Švihov“, informovala tisková mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová. „Během tohoto večera chceme návštěvníkům představit památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na něž má smysl se vracet“, doplňuje Slabová.

Horšovský Týn
Hrad a zámek v Horšovském Týně se do celorepublikové akce zapojí několika speciálními prohlídkami.
S kastelánem Janem Rosendorfským mohou návštěvníci absolvovat noční prohlídky s názvem Jak se co dělá. „Tentokrát se spolu vypravíme po stopách hraběnky Mitsuko Coudenhove-Kalergi, první trvale žijící Japonky v Evropě, které je věnována jedna z expozic na Horšovském Týně. Cestou se podíváme do hradní kaple, kde si řekneme něco o jejím restaurování a přes půdy se dostaneme až na zámeckou terasu, kde prohlídku zakončíme“, popisuje dramaturgii nevšední prohlídky kastelán Horšovského Týna Jan Rosendorfský.

Návštěvníci si mohou také vybrat "Zpětohledy" - kostýmované hrané prohlídky, které je v letošním roce zavedou do poloviny 16. století. „Setkáme se s komořím Étiennem, který má nesnadný úkol – připravit oslavu 50. narozenin Jana mladšího Popela z Lobkovic a nachystat jeho zásnuby s Eliškou z Rogendorfu“, nastiňuje děj příběhu kastelán Rosendorfský.
Otevřena bude i výstava kostýmů a rekvizit z filmových pohádek z 50. let v zámecké konírně, která nabídne téměř 50 kostýmů z klasických českých pohádek i interaktivní prvky pro děti.

Začátek večera v 18:30 hod., konec ve 23:00 hod.

Hrad Švihov
Na hradě Švihov návštěvníci mohou těšit na oživené noční prohlídky i přednášku s promítáním dokumentárního filmu. „Oživené noční prohlídky, s názvem ”Ukradené dědictví aneb kterak Rýzmberkové o hrad přišli”, nás přenesou do poloviny 16. století, kdy Rýzmberkové pomalu opouští své parádní sídlo i výsluní šlechtické slávy a mezi syny Půty Švihovského Jindřichem a Václavem vypuká boj o dědictví“, přibližuje děj prohlídky kastelán hradu Švihov Lukáš Bojčuk.

Začátek představení je v 19:00 hodin. Základní vstupné činí 250,- Kč; snížené 180,- Kč.

Přednášky ve Špýcharu budou spojené s promítáním dokumentárního filmu v rámci cyklu Hrad na hradě. Vstupné je dobrovolné.
Konec hradozámecké noci na Švihově bude ve 23:00 hodin.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka