Hradozámecká noc láká o víkendu na památky kraje

Konec prázdnin na osmi památkách Plzeňského kraje ve správě Národního památkového ústavu vyvrcholí Hradozámeckou nocí ze soboty 31. srpna na neděli 1. září.

Cílená propagace v Plzni

V Červeném Poříčí si návštěvníci doslova posvítí na zámecké interiéry, na zámku Kozel se stanou hosty hraběte Černína v 18. století, v Manětíně je přivítá zámecké služebnictvo. Pohádkové Velhartice nadchnou zejména rodiče s děti programem věnovaným pohádce O kouzelném jablku, zámek Horšovský Týn zase milovníky rockové hudby a koncertem kapely XIII. století. Tajemný a romantický hrad Rabí zve na loutkové zpracování Váchalova Krvavého románu i prohlídky při svíčkách. Na hradě Švihov budou řinčet zbraně a vařit se středověká jídla. Chybět nebude ani tradiční promítání amatérských filmů o hradních zříceninách na západě Čech a hrané prohlídky. Mezi nebem a zemí se bude odehrávat noc v klášteře Kladruby Klášter, která slibuje pozorování slunce a noční oblohy hvězdářskými dalekohledy, přednášku Lumíra Honzíka o dobývání Měsíce, mobilní planetárium i komentované prohlídky klášterního kostela.

Zámek Červené Poříčí
Interiéry zámku Červené Poříčí oživí během Hradozámecké noci hra barevných světel přenosných lamp. Během prohlídek nazvaných „Za září světla půjdeš“ si návštěvníci doslova posvítí na škálu slohových období, na luxusní apartmá, společenské místnosti i provozní zázemí zámku. Prohlídky vycházejí v 20:00, 20:30, 21:00 a 21:30 hodin. Výše plného vstupného je 100,- Kč, sníženého 70,- Kč.

Zámek Horšovský Týn
Program letošní Hradozámecké noci na zámku Horšovský Týn potěší fanoušky gotick roku. Na nádvoří zámku je čeká koncert legendární jihlavské hudební skupiny XIII. století. „Jedná se o jediný koncert této skupiny v Západních Čechách v letošním roce“, láká k poslechu kastelán Jan Rosendorfský. Zhruba dvouhodinový koncert začíná ve 20:00 hodin a vstupné je 270,- Kč. 

Klášter Kladruby
Mezi nebem a zemí se bude odehrávat letošní Hradozámecká noc v klášteře Kladruby. Čeká vás pozorování slunce a noční oblohy hvězdářskými dalekohledy, přednáška i mobilní planetárium. „V popularizační přednášce Oheň na měsíci se ředitel Hvězdárny a planetária Plzeň Lumír Honzík zaměří nejen na problematiku letu k Měsíci, ale i tajný závod mezi dvěma tehdy největšími rivaly, USA a bývalým SSSR“, přibližuje kastelán kláštera Milan Zoubek. Zpátky na zem bude návštěvníky vracet jen působivá architektura Jana Blažeje Santiniho-Aichela při komentované prohlídce kostela Nanebevzetí Panny Marie. Začátek akce od 18:30. Vstup zdarma. Pozorování se uskuteční pouze při jasné obloze.

Zámek Kozel
Na zámku Kozel se návštěvníci stanou hosty hraběte Černína na konci 18. století. Během Hradozámecké noci s ním a jeho rodinou usednou společně ke stolu a vychutnají si šálek horké čokolády i dobové zákusky. „Hraběti pomůžete vybrat nového koně, poslechnete si  dobovou hudbu, zhlédnete šermířský souboj na kordy, střelbu předvede vojenský veterán, menuet zatančí uherské šlechtičny a na vše dohlédne a večerem provede hraběcí správce v doprovodu krásných dam“, upřesňuje kastelán Jan Polívka. První prohlídka zámku s průvodcem vychází v 18:30 hodin, poslední v 21:00 hodin. Vstupné je 210,- Kč.

Zámek Manětín
Co se děje na zámku, když hraběnka spí, se dozvědí návštěvníci manětínského zámku. Přivítá je tu věrné služebnictvo hraběnky Marie Gabriely Lažanské. Prozradí, jaké je to sloužit na manětínském panství a představí zámek z netradičního a lákavého pohledu. Návštěvníci se budou moci projít setmělými komnatami zámku včetně oratoře, knihovny, hlavního sálu a točitého schodiště, kudy běžná prohlídka nevede. Na závěr každé prohlídky návštěvníky okouzlí osvětlená noční zahrada. Prohlídky probíhají mezi 19. až 22. hodinou. Plné vstupné je 180,- Kč, děti do 9 let mají vstup zdarma. Rezervace na prohlídky je nutná.

Hrad Rabí
Hradozámecká noc na Rabí bude tajemná a romantická. Romantickým duším nabízí procházku zšeřelým hradním areálem, který bude osvětlen svíčkami. V hradní konírně se od 20:30 hodin odehraje loutková inscenace Krvavý román, která je adaptací legendárního románu Josefa Váchala. Vzhledem k omezené kapacitě prostor doporučujeme rezervaci vstupenek na představení předem. Vstup do areálu bude možný od 19:00 hodin a hradní brána se uzavře ve 23:00 hodin. 

Hrad Švihov
Na hradě Švihov oslaví Hradozámeckou noc tradičním komponovaným pořadem Hrad na hradě. „Každý rok představujeme amatérské filmy o hradních zříceninách na západě Čech. Letos pod názvem Hrady Půty Švihovského představíme dokument o hradu Prácheň a zlatým hřebem večera bude premiéra dokumentu o hradě Švihov“, přibližuje kastelán Lukáš Bojčuk.  Od 19:00 hodin si návštěvníci budou moci prohlédnout středověké zbraně a před jejich zraky se utkají v miniturnaji stateční rytíři. Tajemství středověké kuchyně s ukázkami vaření podle dobových receptů odhalí od 20:00 hodin. Na závěr je čeká večerní překvapení ve 21:00 hodin a beseda s herci účinkujícími v dokumentech. Během večera budou probíhat oživené prohlídky, v nichž svede boj o duše hříšníků ďábel se Smrtí. Prohlídky začínají od 19:00 a vycházejí každých 30 minut.

Hrad Velhartice
Pohádkové Velhartice si v pozdním odpoledni a vpodvečer budou připomínat zdejší natáčení filmové pohádky O kouzelném jablku. Její promítání v hradním sále začíná pro menší děti s rodiči od 17:00 hodin, pro straší děti od 20:00 hodin. V případě příznivého počasí se bude promítat venku na hradním nádvoří. Během odpoledne tuto pohádku sehraje ve skanzenu v blízkosti hradu Divadlo Rynek, kdy se budete moci sami zapojit do děje a vyzkoušet si i své herecké umění.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka