Hýbejte se. Pomůžete Nezastavitelné Katce z Plzně získat elektrokolo

Startuje 5. ročník Nezastavitelných – projekt, který letos rozdělí minimálně milion korun mezi 21 lidí se zdravotním postižením.

Cílená propagace v Plzni

Ti se prostřednictvím sportu chtějí vrátit zpět k aktivnímu stylu života. Jednou z nich je i Kateřina Kreuzerová z Plzně, které před osmi lety lékaři odhalili roztroušenou sklerózu. Sport byl pro ni vždy důležitou součástí života, proto se snaží být stále aktivní. Kvůli zákeřné nemoci si teď ale dává skromnější cíle.

Katka si z projektu přeje získat elektrokolo, aby mohla s manželem a dětmi vyrazit třeba na Šumavu, kam dříve často jezdívali. Právě při sportování totiž zjistila, že s jejím tělem není všechno v pořádku. „Přibližně před 8 lety jsem šla po delší době plavat a dala jsem si docela vysoký cíl co do počtu bazénů, které uplavu. Dnes už ani nevím, kolik to bylo, ale když jsem vyšla z vody, tušila jsem, že je něco špatně. Krátce na to jsem se, po vyšetření magnetickou rezonancí, dozvěděla diagnózu roztroušená skleróza,“ vzpomíná na krušné chvíle Katka Kreuzerová, která navzdory nemoci cvičí pravidelně jógu pro handicapované a chodí na fyzioterapii.

„Kvůli nemoci jsem změnila zaměstnání, které mi umožňuje trávit více času s dětmi. Už se moc těším, až s nimi budu moci jezdit na kole,“ říká natěšeně Katka, která by jednou chtěla vidět Matterhorn.

Smyslem projektu Nezastavitelní je motivovat zdravé lidi k tomu, aby sportovali, a tím pomohli handicapovaným. Pomoci přitom může úplně každý a princip je velmi jednoduchý. Stejně jako v minulých ročnících bude po turisticky exponovaných místech Česka a Slovenska v létě putovat speciální Birell brána. Za každého, kdo projde bránou, dá Birell prostředky na nákup sportovního vybavení pro handicapované.

„Nejčastějším letošním přáním jsou handbiky a elektrokola. Nezastavitelným, ale k pravidelným sportovním aktivitám pomohou i goalballové míče, sportovní vozík na ragby či pingpongový stůl. Je skvělé vidět, že lidé se chtějí hýbat a žít aktivně i přes svůj handicap, a to v každém věku. Nejmladšímu finalistovi letošních Nezastavitelných je 20 let a nejstaršímu 54,“ říká o letošních Nezastavitelných ambasador projektu Jiří Ježek.

Z dalších speciálních sportovních potřeb projekt letos handicapovaným rozdá například monoski, městské kolo holandského typu, skibob se třemi lyžemi, lehokolo či teleskopickou sedlovku ke kolu. Mezi letošními Nezastavitelnými jsou lidé na vozíčku, s vrozenými vadami, ale i nevidomí nebo lidé, kteří přišli o končetiny v důsledku úrazu či vážné nemoci.

Projekt Nezastavitelní už pomohl 38 handicapovaným lidem v České republice a na Slovensku. Díky speciálním sportovním pomůckám v hodnotě téměř tři a půl milionu korun se tak mohli vrátit k aktivnímu stylu života. Během uplynulých čtyř ročníků se do projektu zapojily statisíce lidí.

Katce Kreuzerové pomůžete k získání elektrokola na některé ze zastávek speciální Birell brány na pomoc Nezastavitelným, která bude rozmístěná postupně na celkem šesti atraktivních místech České republiky. Pomoci můžete také přispěním na Konto Bariéry nebo zakoupením dárku z e-shopu projektu Nezastavitelní.

Více o projektu na www.nezastavitelni.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 26.05.2018 17:08



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka