I letos sbírka DARUJ SRDCEM podpoří Centrum Hájek

3. dubna začíná 2. ročník benefičního týdne Daruj srdcem. O tom, co spojuje charitu s dobrým jídlem, jsme si povídali s Ivetou Churavou, zakladatelkou této charitativní akce a majitelkou farmářského obchodu na plzeňské Roudné.

Jarní servisní akce AUTO CB

Co vás, člověka z farmářského obchodu, přivedlo k myšlence charitativního týdne?

Vše bylo velmi pozvolné a vlastně musím přiznat, že zjednodušeně jsem jen s pokorou využila souhry okolností. Po letech strávených ve vysoké manažerské funkci ve firmě vyrábějící stavební materiál jsem se rozhodla změnit svůj život. A to zcela. Tento krok jsem dlouho plánovala a pečlivě jsem zvažovala, kudy se vydat. Ke slovu se dostaly mé sedlácké geny. Rozhodla jsem se otevřít vlastní obchod se zdravými potravinami a jídlem z malých farem. Dávalo mi to smysl, chtěla jsem se nějakým způsobem vrátit k přírodě.

A cesta k charitě je vlastně doslova spojená s prvním dnem otevření obchodu U Lidušky. Hned večer, po uzavření obchodu jsme zjistili, že nám ten den zbylo několik kusů pečiva. A druhý den nám sice chleba chyběl, ale měli jsme navíc pár lahví farmářského mléka, které samozřejmě nemá tak dlouhou trvanlivost jako krabicové. Něco věnujete prodavačkám, ale situaci to neřeší. Kdo někdy vedl podobný obchod, ví, že zcela přesně plánovat prostě nelze. A tehdy mi osud poprvé napověděl. Zcela náhodou jsem se dostala do kontaktu s organizací, která pomáhá na Plzeňsku pěstounským rodinám. Od té doby stačí zvednout telefon a "naše" pěstounská rodina si přijde pro vše, co na našem pultu přebývá. Tak čistou a upřímnou formu vděku jsem do té doby nepoznala. 

Věnovat bochník chleba a spustit charitativní projekt je ale rozdíl...

Ani ne. Když prodáváte zdravé potraviny, potkáváte se s zákazníky, kteří se snaží přemýšlet nejen o vztahu k sobě samým a k přírodě kolem. Většinou jde o lidi, kteří mají skutečně srdci na dlani. Pokud můžu využít příležitosti, ráda bych poděkovala všem, kteří sami od sebe podporují naši pěstounskou rodinu - oblečením, hračkami i velkými nákupy potravin. 

V takovémto prostředí dříve či později začnete řešit vnitřní otázku, zda nemáte povinnost pomáhat. Ačkoli i já jsem prožila několik nepěkných okamžiků, asi jako většina z nás, cítím, že jsem svým způsobem dítětem štěstěny. A musím opět dodat, že jako většina z nás. Když přestaneme měřit své štěstí na funkce na vizitce, velikost auta a rozlohu domu, přiznejme si, že jsme se narodili mezi nejšťastnější lidi na planetě. Máme dostatek prostředků na jídlo, vzdělání, bydlení. Máme přístup ke kvalitní lékařské péči i k "obyčejné" pitné vodě, dokonce si můžeme dovolit luxus s ní splachovat a mýt auta. Po desítky let se nám vyhýbají ničivé války a já pevně doufám, že to tak zůstane. Rozhlédněte se po světě, toto štěstí je dopřáno opravdu jen zlomku lidstva. A když dokončíte obhlídku světa, logicky dojdete k závěru, že z pozice našeho štěstí, o které jsme se vlastně nezasloužili, máme povinnost pomáhat. Pak je jen otázkou, jak chcete pomáhat. Můžete chodit dělat společnost osamělým lidem, můžete pomáhat opuštěným psům, můžete přispívat na charitu. Vše se počítá, nic z toho nemá menší či větší hodnotu. Nemusíte, prostě jen můžete. Ale hlavně chcete. 

A zde přichází další díl příběhu. Seznámila jsem se náhodou s manželi Šikovými, rodiči těžce postiženého syna, kteří nerezignovali na nepřízeň osudu. Založili denní stacionář pro děti do 15 let a centrum intenzivní léčebné rehabilitace Centrum Hájek. Když vidíte, jak se někdo, byť narozen ve šťastnější části lidstva, musí denně prát v obrovskými potížemi, dojde vám, že vaše cesta pomoci vede právě tudy.

Loňská sbírka byla velmi úspěšná. Věděla jste již od počátku, že si za rok vše zopakujete?

Rozhodně ne. Před první sbírkou jsem ani netušila, co je potřeba všechno dle zákona splnit. Zde mi velmi pomohla Markéta Jungová z Centra Hájek, za to jí patří můj dík. Popravdě musím přiznat, že ani nejsem schopna dopodrobna popsat, co všechno se vlastně v onom březnovém týdnu událo. Byla to smršť lidského porozumění a nezištné ochoty pomoci. Podpořilo nás ohromné množství známých osobností a objem peněz ve sbírkové kasičce nás všechny zaskočil. Podařilo se nám vybrat na velmi nákladnou rehabilitační židličku. V pátek večer - vyčerpaná, ale šťastná - jsem věděla, že příští rok do toho půjdeme znovu. Ten rok uběhl a my tedy otevíráme další ročník DARUJ SRDCEM. 

Jak bude naloženo s letošním výnosem sbírky?

Letos jsme si ukousli podstatně větší sousto. Cena rehabilitační židličky se pohybovala něco pod 100 tisíc Kč. A my bychom chtěli nyní zkusit vybrat co nejvíce prostředků na speciální terapeutický chodicí pás, jehož cena je zhruba trojnásobná. Jsme rádi, že se letos do charitativního týdne zapojí i další nadšenci z Plzně, kteří připravili vlastní program a našli místo pro sbírkové kasičky - Lékárna v Bezovce na Borech, obchod s pánskou módou Giorgio Fashion v Galerii Slovany, Fitness Galerie také v Galerii Slovany a pohybové studio J&A v ulici U Trati. Vřele doporučuji všem sledovat naše stránky DARUJ SRDCEM, kde jsme připravili kalendář akcí, které budou v rámci charitativního týdne probíhat. Kalendář budeme neustále doplňovat, podle potvrzených termínů.

Stále lze posílat peníze i přímo na transparentní účet Centra Hájek - 6775441001/5500, kde stačí uvést variabilní symbol 0417.

Letošní rok nás ale čeká ještě jedna novinka - závěrečný 1. Farmářský bál v Saloonu Roudná, s jehož organizací nám obětavě pomáhá Standa Jurík. Věříme, že to bude nádherná tečka za celým týdnem a že se nám ještě během tohoto bálu podaří vybrat další peníze do sbírky. Lístky na bál se prodávají v našem farmářském obchodě, ale pokud chcete přijít, raději si pospěšte, lístky ubývají.

Přejeme vám, ať se sbírka DARUJ SRDCEM povede!

Děkuji. Už nyní vím, že týden bude fantastický, a to díky obrovskému množství lidí z řad našich dodavatelů i zákazníků, kteří nás v našem úsilí podporují. Jediné, čeho se bojím, že nezvládnu všem osobně poděkovat...

Děkujeme Ivetě Churavé za rozhovor.

www.obchodulidusky.cz
www.centrumhajek.eu

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka