I Plzeň ve čtvrtek rozezní Jom ha-šoa - veřejné čtení jmen obětí holocaustu

Plzeň se potřetí připojí k dalším 15 městům a obcím České republiky, aby uctila památku obětí holocaustu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ve čtvrtek 12. dubna 2018 se od 14 hodin U Branky ve Smetanových sadech budou číst jména židovských a romských obyvatel, kteří byli za druhé světové války vyvražďováni jako rasově méněcenní. Vzpomínkovou akci Veřejné čtení jmen obětí holocaustu - JOM HA-ŠOA koordinuje Institut Terezínské iniciativy.

„Jádrem akce je maraton čtení jmen jednotlivých žen, mužů a dětí, kteří byli kvůli svému přisouzenému židovskému nebo romskému původu pronásledováni, perzekvováni a zavražděni během druhé světové války. Cílem akce je přizvat všechny obyvatele České republiky k aktivnímu uctění památky obětí holocaustu,“ vysvětluje Tereza Štěpková, ředitelka Institutu Terezínské iniciativy.

Plzeň si oběti nenávisti a zvrácených rasových teorií připomíná každoročně také v lednu, kdy byly z Plzně do Terezína vypraveny tři velké transporty s 2 613 Židy. Konce války se dožilo jen 209 z nich.
„Dnes nečelíme zlu srovnatelnému s genocidou. Ale volbě mezi dobrem a zlem jsme vystavováni také. Je proto důležité připomínat si osudové okamžiky, kdy zlo sehrálo hlavní roli a spustilo vraždění tisíců nevinných lidí,“ uvedl Martin Baxa, první náměstek primátora města Plzně.

Ve všech městech začíná Veřejné čtení jmen obětí holocaustu ve 14 hodin a končí nejpozději v 17 hodin. Každý, kdo přijde, obdrží seznam několika jmen se stručnými osobními údaji. Jména pak může podle svého uvážení veřejně přečíst. Tématem letošního ročníku je připomínání obětí holocaustu a místa paměti, na kterých se historie zpřítomňuje a připomíná se nám, kteří tato místa míjíme.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 11.04.2018 14:00



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka