I v Plzni v sobotu startuje Maraton s roztroušenou sklerózou

Desítky lidí z Plzně a okolí si nazují tenisky, oblečou sportovní oděv a vyrazí do nově otevřeného městského zařízení Krašovská Aktivity centrum Plzeň.

Cílená propagace v Plzni

Startuje tady totiž Maraton s roztroušenou sklerózou (MaRS). Sportu chtiví účastníci akce se připojí k dalším stovkám lidí po celé republice, kteří se rozhodli podpořit nemocné a účastní se 24hodinového cvičebního programu. Akci už posedmé pořádá Nadační fond IMPULS společně s Roskou Plzeň.

Sportovně dobročinný maraton MaRS odstartoval v pátek odpoledne na základně v Praze, kde se tradičně cvičí nepřetržitě celých 24 hodin. V průběhu se postupně přidávají další města a pomocí telemostu se propojují s Prahou.

MaRS má za úkol upozornit nejenom na samotnou nemoc, ale především na to, že pohyb pacientům prospívá. Podle MUDr. Marka Peterky, vedoucího Centra pro diagnostiku a léčbu demyelinizačních onemocnění při Neurologické klinice LF UK a FN v Plzni, je pohyb u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) zcela zásadní k udržení celkové kondice, ale také k příznivému ovlivnění některých příznaků. Z dlouhodobého hlediska totiž vede pravidelné cvičení k celkově lepší prognóze nemoci. „Základem terapie RS je komplexní přístup, který zahrnuje časné zavedení biologické léčby, zdravý životní styl, fyzioterapii, zdravotní cvičení, ergoterapii a psychoterapii,“ vysvětluje MUDr. Peterka a dodává: „V MS Centru FN Plzeň dnes léčíme okolo 1500 lidí s RS.“

Cvičebního maratonu se kromě nemocných účastní jejich rodiny, přátelé, kolegové, terapeuti, lékaři. „Zapojit se ale může každý, kdo chce podpořit dobrou věc,“ říká předseda organizace Roska Plzeň Petr Šindelář a doplňuje: „Vstupné je dobrovolné a výtěžek poputuje na sportovní aktivity a nákup speciálních rehabilitačních pomůcek pro nemocné, na které zdravotní pojišťovna nepřispívá.“

V Plzni budou lidé cvičit v sobotu 3. března od 9 do 16 hodin v Krašovská Aktivity centru.

„Letos se do maratonu zapojujeme potřetí, tentokrát ale cvičíme v nových prostorách městského centra se špičkovým vybavením. Cvičitelky a studentky fyzioterapie ze Západočeské univerzity v Plzni povedou skupinové cvičení na podkladě jógy a protahovací cviky, ergoterapeutky se zaměří na jemnou motoriku, cvičení paměti a slovní zásoby,“ popisuje Petr Šindelář. „Podpořit nás přijdou studenti Soukromé střední umělecké školy Zámeček, kteří na místě uspořádají výstavu plakátů se vztahem k akci, které tvoří v rámci svých ročníkových prací. Záštitu nám letos poskytla náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí, hejtman Plzeňského kraje a ředitel FN Plzeň,“ doplňuje Petr Šindelář.

Do maratonu se letos zapojí 33 měst z celé republiky i zahraničí. Kromě Plzně budou lidé souběžně cvičit také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě, Karlových Varech, Kouřimi, Kroměříži, Liberci, Mostě, Novém Boru, Olomouci, Ostravě/Klimkovicích, Plumlově, Plzni, Poděbradech, Praze, Uherském Hradišti, Ústí nad Orlicí/Letohradě, Velkých Losinách, Žďáru nad Sázavou, Žirči u Dvora Králové nad Labem. V zahraničí se připojí slovenská Bratislava, Kalná nad Hronom, Ružomberok, Trnava a Vranov nad Topľou, švýcarské Valens, francouzské Rennes, turecký Izmir a po jednom městě z Polska a Finska.
Více informací o maratonu MaRS je k dispozici na: www.maratonmars.cz.  

O roztroušené skleróze
Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Alarmujícími příznaky RS jsou zejména poruchy hybnosti, koordinace pohybu, citlivosti a zraku. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. V současné době v tuzemsku podstupuje biologickou léčbu přibližně 11 000 nemocných s RS.
Na celém světě RS trpí 2,5 miliónu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 18–20 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus, kouření a nedostatek vitaminu D. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz. 

O Nadačním fondu IMPULS
Nadační fond IMPULS (NFI) vznikl v roce 2000. Jeho cílem je podporovat projekty v oblasti vědy, výzkumu a terapie pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) mozkomíšní v ČR. Přispívá zejména na fyzioterapii a psychoterapii, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, věnuje se podpoře vzdělávání a osvětové činnosti. Jako jediná nestátní nezisková organizace v EU je zřizovatelem celostátního Registru pacientů s RS (ReMuS), jeho financování zajišťuje z vlastních zdrojů. Více informací na www.nfimpuls.cz. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka