Jak se pivo v Plzni pilo před více než 100 lety? Prozradí od pátku výstava o tradičních hospodách

Pivovar Plzeňský Prazdroj letos slaví 175 let od uvaření první várky piva Pilsner Urquell. Součástí oslav je i unikátní výstava Plzeňské hospody aneb Z pivovaru za štamgasty.

Cílená propagace v Plzni

Nejstarší exponáty mají přes 100 let a dokladují historii plzeňských hospod, hotelů a hostinců, které stály na začátku úspěšného příběhu a slavné historie plzeňského piva.

„Výstava o plzeňských hospodách nás pomocí dobových fotografií a autentických předmětů přenese do doby konce 19. a počátku 20. století, první světové války i první republiky. Lze se tak vcítit do  společenského života v Plzni v té době, nasát atmosféru dobových výletních hostinců, vináren, kaváren, hotelůz pohledu  hostinských i štamgastů,“ doplňuje autorka výstavy Markéta Maškovská, která vydala knihu Staré plzeňské hostince aneb Kde se v Plzni jedlo, pilo a veskrze dobře žilo.

Mezi exponáty vystavenými v muzeu je řada zajímavostí ze soukromých sbírek plzeňských sběratelů, kteří je darovali či zapůjčili v rámci výzvy všem milovníkům plzeňského piva. „Získali jsme tak nových 316 kousků. Nejhodnotnějšími předměty jsou sklenice s malovaným logem Pilsner Urquell z 20. let minulého století nebo sbírka nádobí z historické hospody U Knoblochů nebo z restaurace Elektra. K Výzvě se přidali i zaměstnanci Plzeňského Prazdroje. Věříme, že tak přenecháme budoucím generacím cenné podklady o naší pivní kultuře,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje.

Expozici v Pivovarském muzeu v Plzni doplňují panely s příběhy významných plzeňských hospod a hotelů, které čepovaly pivo Pilsner Urquell v minulosti a čepují ho i dnes, na nádvoří pivovaru. Menší část výstavy se bude odehrávat ve vybraných plzeňských hospodách jako je restaurace a penzion U Salzmannů, Sedmý nebe Morávka, Na Parkánu, Restaurace Žumbera, hotel Central, Lobkowický šenk Řemenda, Restaurant U Malické brány, Jazz Rock Dominik Café, restaurace Belvedére, Švejk restaurant a pension Tivoli, kde se hosté dozvědí o historii a pohostinské tradici každého z podniků.

Akce v rámci výstavy:

•12. května 2017 v 17:00 - slavnostní vernisáž na nádvoří pivovaru zdarma za účasti Jakuba Kořínka, Katky Misíková a Ivan Hlas Tria, na programu budou i soutěže o pivní ceny

•7. června a 20. září od 16:30 hodin - ve spolupráci s Knihovnou města Plzně čtenářská odpoledne s autorkou výstavy Markétou Maškovskou v Pivovarském muzeu v Plzni

Výstavu připravil Archiv společnosti Plzeňský Prazdroj a Pivovarské muzeum v Plzni ve spolupráci se Západočeským muzeem v Plzni a Archivem města Plzně. Výstava probíhá na nádvoří pivovaru do září, v pivovarském muzeu a v tradičních plzeňských hospodách pak do konce roku. Další podrobnosti o výstavě Plzeňské hospody najdete na www.prazdrojvisit.cz


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka