Jaká bude v roce 2017 cena vodného a stočného v Plzeňském kraji?

Zeptali jsme se vodárenských společností na aktuální ceny vody. Dozvíte se i o investičních záměrech jednotlivých firem.

Jarní servisní akce AUTO CB

REGIONPLZEN.CZ se ptá:
"Jaká bude v roce 2017 cena vodného a stočného v Plzeňském kraji?"

Vodárny a kanalizace Karlovy Vary, a.s.

V obcích na Tachovsku, které jsou členy Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech, se cena za odebraný a odkanalizovaný metr krychlový vody zvyšuje v roce 2017 o 96 haléřů na 66,18 Kč včetně DPH. Součástí platby za vodu je v těchto obcích i pevný roční poplatek, který se stanovuje podle velikosti fakturačního vodoměru. U nejrozšířenějšího vodoměru (o jmenovité kapacitě 1,5 m3/h) se pevný poplatek nemění a zůstane na stejné úrovni jako v roce 2016, odběratelé za tento vodoměr ročně zaplatí 1980 Kč včetně DPH. U ostatních vodoměrů se poplatky zvyšují v průměru o půl procenta. Běžný spotřebitel za vodu vydá v roce 2017 průměrně o 38 Kč ročně navíc. Největší podíl na zvýšení vodného a stočného má růst ceny za odběr vody z povrchových zdrojů, kterou stanovují správci povodí.

V roce 2017 předpokládá Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech investovat do obnovy a rozvoje vodovodů a kanalizací členských obcí více než sto milionů Kč z vlastních zdrojů. Také se bude snažit získat zdroje z dotačních programů ve výši až sedmdesát milionů Kč. Na Tachovsku se budou investice týkat dalšího rozšiřování skupinových vodovodů do obcí, kde dosud chybí spolehlivý zdroj pitné vody. V roce 2016 se dokončil nový přivaděč z Chodové Plané do Výškova a Michalových Hor. V roce 2017 se začne realizovat projekt napojení obcí Svojšín, Nynkov a Řebří, zásobených dosud z podzemního vrtu s nedostatečnou kapacitou, na skupinový vodovod Stříbro. Pokračovat budou také projekty týkající se rozšiřování kanalizací do dosud neodkanalizovaných částí obcí i výstavby nových kanalizačních systémů. V roce 2016 byly dokončeny chybějící části kanalizace ve Svojšíně, Bezdružicích nebo Studánce, kde projekt dotačně podpořilo Ministerstvo zemědělství. S podporou Plzeňského kraje se v roce 2017 dokončí kanalizace ve východní části obce Tisová. V roce 2017 se dále připravuje výstavba nové kanalizace v Okrouhlém Hradišti, také se dokončí intenzifikace čistírny odpadních vod Rozvadov. Část investic, týkajících se především nových technologií, a náklady na opravy vodovodních i kanalizačních sítí a souvisejících objektů i jejich zařízení hradí provozní společnost Vodárny a kanalizace Karlovy Vary.  I tato společnost bude pokračovat v roce 2017 v investicích do modernizace využívaných technologií, mechanizace, techniky či softwarů pro další zlepšení provozních služeb.

Mgr. Věra Štafflová, specialista pro rozvoj vztahů s veřejností
Vodárny a kanalizace Karlovy Vary, a.s.
www.vodakva.cz

VODÁRNA PLZEŇ a.s.

Veškeré ceny vodného a stočného v lokalitách provozovaných společností VODÁRNA PLZEŇ a.s. postupně (tak jak jsou schvalovány příslušnými místními orgány) uveřejňujeme na našich webových stránkách: http://www.vodarna.cz/zakaznici/fakturace-a-ceny/schvalene-ceny-vodne-a-stocne-pro-rok-2017/

Srovnávat ceny vodného a stočného mezi různými obcemi, městy i okresy není zcela na místě, jedná se vždy o individuální kalkulace připravené v souladu s platnou legislativou, které jsou ovlivněné obzvláště místními podmínkami.

Ing. Kateřina Chmelíčková, MS, asistentka generálního ředitele
VODÁRNA PLZEŇ, a.s.
www.vodarna.cz

VODÁRNA PLZEŇ, a.s.: Ceny vodného a stočného za m3 vč. DPH v jednotlivých lokalitách:
Plzeň
86,14 Kč
Plzeň-sever
102,30 Kč
Starý Plzenec
101,21 Kč
Stod
90,88 Kč
CSS Stod, pouze vodné
58,37 Kč
Břasy
83,28 Kč
LB IMMO
102,30 Kč
Štěnovice
91,01 Kč
Chotíkov, pouze vodné
44,49 Kč
Plešnice, pouze vodné
54,00 Kč
Ejpovice, pouze vodné
49,34 Kč
Blatnice, pouze vodné
62,69 Kč
Dolany, pouze vodné
62,00 Kč
Myslinka, pouze vodné
64,15 Kč
Hradecko, pouze vodné
64,15 Kč
Čemíny, pouze vodné
61,44 Kč
Touškov
92,38 Kč
Chrást
102,30 Kč
Žihle
94,12 Kč
Čižice, pouze vodné
49,20 Kč
Úherce a PZ
111,53 Kč
VODÁRNA PLZEŇ, a.s.: Ceny vody předané za m3 vč. DPH v jednotlivých lokalitách:
ČEVAK, pouze vodné
26,11 Kč
Nadryby, pouze vodné
33,84 Kč
Druztová, pouze vodné
32,49 Kč
Slatina, pouze vodné
39,65 Kč
VODÁRNA PLZEŇ, a.s.: Ceny vody převzaté za m3 vč. DPH v jednotlivých lokalitách:
Kožlany, pouze stočné
11,70 Kč

Chodské vodárny a kanalizace, a.s.

Naše společnost obsluhuje více jak čtyřicet měst, obcí a míst službou zvanou „dodávka pitné vody“,  přičemž ne všechny tyto jsou dnes již odkanalizovány, takže službu „odvod splaškových vod“ realizujeme jenom u dvaceti čtyř z nich.

Ceny pro rok 2017 byly vykalkulovány a všem lokalitám předány již koncem roku 2016 s tím, že až do dne 15.01.2017 mají možnost se k nim vyjádřit případně žádat úpravu, což se týká hlavně lokalit kde provozujeme jejich infrastrukturní majetek a vlastník může změnou výše požadovaného nájemného ještě ovlivnit finální cenu.

Podle mého dnešního povědomí mohu již dnes (07.01.2017) konstatovat, že změny již zřejmě žádné nebudou a tedy že u velké většiny lokalit nedojde k navýšení ceny vodného ani stočného proti roku 2016, u pár lokalit to budou pouze desetihaléře a jenom u dvou lokalit dojde k navýšení většímu jak jedna koruna na kubický metr dodané pitné vody a současně odvedené splaškové vody. Jedna lokalita zvyšuje nájemné provozovateli a tím i cenu vodného a stočného dohromady  o 1,22 Kč na jeden kubický metr vynucenou potřebou tvořit větší zdroje na budoucí obnovu infrastrukturního majetku a druhá lokalita, která čerpala dotaci na obnovu infrastrukturního majetku zvyšuje nájemné provozovateli a tím i cenu vodného a stočného o 1,12 Kč na kubický metr dodané a současně odvedené vody … a tím  sobě řízeně zajišťuje budoucí samofinancovatelnost fungování městské vodovodní a kanalizační sítě.

Závěrem mohu konstatovat, že lokalita s nejvyšší cenou 88,02 Kč (vč. DPH) vodného a stočného dohromady v celostátním srovnání není zdaleka, ale ani zdaleka nejdražší lokalitou.

Ing. Jaroslav Dostál, ekonomický náměstek
Chodské vodárny a kanalizace, a.s.
www.chvak.cz

Vodohospodářská společnost Sokolov, s.r.o.

V tabulce naleznete ceník pro rok 2017 v námi provozovaných obcích na Rokycansku.

Bc. Petra Faustová, asistentka
Vodohospodářská společnost Sokolov
www.voss.cz

VODOHOSPODÁŘSKÁ SPOLEČNOST SOKOLOV, s.r.o.: Ceny vodného a stočného za m3 vč. DPH v jednotlivých lokalitách na Rokycansku:
Litohlavy, Svojkovice, pouze vodné
54,96 Kč
Strašice, pouze vodné
58,65 Kč
Hrádek, Kamenný újezd
80,51 Kč
Mirošov, Dobřív
74,66 Kč
Rokycany
93,44 Kč

VODOSPOL s.r.o.

Od společnosti, která dodává vodu na Klatovsku, jsme bohužel neobdrželi do 31. ledna žádné informace.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka