Jaký byl rok 2014 v plzeňské zoo?

Rok 2014 přinesl plzeňské zoo spoustu křtin, přírůstků, expoziční novinky i řadu akcí.

Cílená propagace v Plzni

Co přinesl rok 2014 v plzeňské zoo?

Jedna z největších událostí v historii plzeňské zoo nastala brzy ráno 2.2. - na svět přišlo mládě nosorožce indického. Chovatelé určili brzy hmotnost 55 kg i pohlaví – máme samičku!

Ve středu 19. února odpoledne proběhly křtiny štěňat psa dingo australského, která přišla na svět 23.12. 2013. Jsou to 2 samečci a dvě holčičky, kmotry se stali herci z činohry Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni. Andrea Černá zvolila jméno Polina, Martin Stránský - Marcel, Petr Konáš – Alexej a Jakub Zindulka – Blanche. Sedmitýdenní šelmičky se chovaly vzorně a křtiny proběhly v příjemné atmosféře. Poslední mláďata dingo se v plzeňské zoo narodila před mnoha desítkami let.

V Akva Tera žije krajta stromová Láďa, pokřtěná před několika lety Andreou Černou. Knihovna zoo skrývá i knihu Moje malá zoo, plnou básniček Jakuba Zindulky. Ta má již své 15. narozeniny a naopak jejím kmotrem byl malý ocelot velký ze zoo.

Past na rovníku, nová unikátní expozice v 1. patře vstupní budovy Světa v podzemí je poctou legendárním cestovatelům Miroslavu Zikmundovi aJiřímu Hanzelkovi. Kromě velkoplošných fotografií zde nechybí četné dopňky včetně živých.

Dlouhodobá expozice v Zoologické a botanické zahradě Plzeň vzdává hold plzeňskému rodákovi ing. Miroslavu Zikmundovi , který oslavil 14. 2. 2014 úspěšně 95 let. Výstava vZOO PLZEŇ vychází hlavně zposledních knih H+Z: PAST NA ROVNÍKU a TAMTAMY ČASU. V projektu TAMTAMY ČASU se poprvé společně autorsky setkávají dvě největší cestovatelské legendy, tedy H+Z a nejplodnější český spisovatel PhDr. Miloslav Stingl. Etnograf M. Stingl byl akci přítomen.

První dáma vzoo

Ve čtvrtek 15. května 2014 zaznamenala plzeňská zoo jednu z nejvýznamnějších návštěv ve své historii. Přivítali jsme totiž manželku prezidenta České republiky, paní Ivanu Zemanovou. Za posledních 25 let zoo navštívilo, často opakovaně, několik členů vlády, Senátu či Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, jmenujme pány Rumla, Skalického, Pospíšila, Špidlu, Roučka a řadu dalších. Pravděpodobně zcela poprvé za 88 let historie měla zoo návštěvu přímo z Hradu.

Jménem Metalfestu 2014 pokřtil dne 30.5. odpoledne jeho nejvýznamnější protagonista Alice Cooper čtyřměsíční samičku nosorožce indického Marušku! Navázal tak na tradici z let 2011-2013, kdy do zoo za zvířaty zavítali s adopcí a sponzoringem za Metalfest muzikanti ze skupin Accept, Uriah Heep a Citron.

Od 5.6. zdobí Asijskou zahradu socha trávy. Měří 7,5 metru a váží 1800 Kg. Autorem je bavorský sochař pan Harald Bäumler. Slavnostního odhalení se zúčastnil pan primátor města Plzně Martin Baxa a soše požehnal pan biskup Mons.  František Radkovský.

V Akva Tera se vylíhlo rekordních 21 krokodýlů čelnatých, celkově již přes 100; na podzim se narodila například samička zubra.

V sobotu 22.11. krátce před 5. hodinou ráno přivedla na svět své mládě samička hrošíka liberijského Monica. Samičku s matkou můžete sledovat na online kameře na webu zoo.

Návštěvníkům ZOOaBZ slouží nově dvě velké expozice, skleníkový pavilon Středomoří a pavilon amazonského pralesa. Oba celky s mohutnou botanickou výsadbou a naučnými i interaktivními prvky. Expozice vznikly díky podpoře EU (ROP Jihozápad) v dosud nikdy nevyužitých partiích ZOOaBZ - nad africkou restaurací KIBOKO, a na přírodní terase nad expozicí vlků hřivnatých.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka