Janovi pomáhal ve FN Plzeň vodící pes Pele

Ve FN Plzeň byl hospitalizován mladý nevidomý pacient, který měl s sebou svého „parťáka“, vodícího psa s krásným jménem Pele.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pro pana Jana byl první rok slepoty nejtěžší, nevidí již 5 let. Tříletý černý labradorský retrívr Pele prodělal  speciální 18 měsíční výcvik a s Janem  společně sdílí radosti i starosti života od března loňského roku. Jan byl hospitalizován 8 červencových dnů. Pele  se naučil, kde je nemocniční koupelna a kde toaleta, aby pána zavedl, kam potřeboval. Svého pána kontroloval i v noci, zda dýchá. Čumákem strkal do spícího Jana  a ten mu musel odpovědět nebo jej pohladil.  Pan Jan získal svého psa od Nadačního fondu  Mathilda a jsou nerozluční kamarádi. Černého chlupáče si oblíbili nejen pacienti, ale i zaměstnanci, zájem o venčení psího kamaráda byl obrovský.

Pacient se smyslovým nebo tělesným postižením, který využívá psa se speciálním výcvikem, má právo s ohledem na svůj aktuální zdravotní stav na doprovod a přítomnost psa u sebe ve zdravotnickém zařízení. Pes má v doprovodu svého pána umožněn vstup do všech veřejně přístupným míst v nemocnici . Psovi je zajištěna tzv. životní pohoda zvířete. Životní pohoda zvířete je dána schopností zvířete vyhnout se strádání a uchovat si tělesnou zdatnost. Obojek, vodítko, stravu a ostatní pomůcky (misky, sáčky na exkrementy, apod.) si zajišťuje vlastními prostředky strana pacienta.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 22.07.2018 10:45



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka