Jeden svět jde do finále, čtvrteční tečku obstará gypsy music a rap

Poslední dva dny festivalu nabízejí sice skromnější program, nejde však o žádné „vyklusávání“, které by se mělo minout vaší pozornosti – čekají ještě čtyři mimořádné dokumenty a koncert na závěrečném večírku.

Cílená propagace v Plzni

Na Moving Station si navíc můžete zdarma půjčit naše virtuální brýle a podívat se na některý z nabízených krátkých dokumentů.

Středa 12. 4.

Středeční program zahájíme v 18:00 hodin v Městské knihovně Plzeň projekcí snímku Přijímání. Polský dokument přiblíží příběh dívky, která je ve čtrnácti letech hlavou rodiny. O podobě pomoci rodinám s dětmi ve složitých sociálních situacích přijde s diváky debatovat Jitka Kylišová, koordinátorka služeb regionální pobočky společnosti Člověk v tísni.

Zbývající festivalový program se uskuteční již výhradně na Moving Station. I zde je v programu v 18:00 hodin – na ´Jižáku´ středeční program zahájí dokument My jsme počátek lidstva. Snímek, který se do určité míry vymyká charakteru dalších uváděných filmů, nabízí pohled do života kmene Džarava a sleduje jeho střet s „civilizací“. Hostem divácké debaty po projekci filmu bude Tomáš Hirt z Katedry antropologie Filozofické fakulty ZČU.

Ve 20:30 hodin začíná projekce posledního středečního dokumentu, kterým bude Epidemie svobody. Dokumentaristka Tereza Reichová se svým manželem jeho prostřednictvím zkoumají práva a povinnosti rodičů ve spojitosti s očkováním dětí v ČR. Původní skromnější záměr se postupně rozrůstal a nakonec vznikl „časosběrný“ dokument, který jde do hloubky tématu a zároveň nahlíží i do soukromí rodiny tvůrců. Po skončení projekce bude s diváky debatovat Marie Maříková z organizace Rozalio, jejímž cílem je dosáhnout lepší informovanosti a rozšíření svobod rodičů v očkování.

Čtvrtek 13. 4.

Poslední den festivalu nabídneme divákům od 18:00 hodin projekci dokumentu O čo ide Idě. Film sleduje Idu Kelarovou, která v romských osadách hledá talentované děti a zapojuje je do úspěšného sboru Čhavorenge. Po skončení projekce čeká diváky debata s režisérem dokumentu Tomášem Kudrnou. Druhým hostem debaty bude Michala Baslová, vedoucí služeb regionální pobočky společnosti Člověk v tísni, která k filmu doplní informace z pohledu sociální práce organizace.

Definitivní tečku za programem letošního ročníku festivalu udělá slavnostní zakončení. V jeho průběhu se na společném koncertě představí skupiny Koki band a HBJMP, které nabídnou kombinaci gypsy music a rapu. Obě hudební skupiny fungují při plzeňské organizaci Ponton. Na koncert je vstup zdarma.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 12.04.2017 14:10



5 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka