Jehličková z TOP 09: Plzeňská konference agenturní zaměstnávání nevyřeší. Je třeba nová legislativa

Město Plzeň 3. března pořádá konferenci pod záštitou ministra vnitra ČR s názvem „Agenturní zaměstnávání v Plzni a jeho přímý dopad na samosprávu obce“.

Cílená propagace v Plzni

Konference má odpovědět na otázky ohledně bezpečnosti obyvatel v Plzeňském kraji, zejména v Plzni, a přímo navazuje na jízdu ministra ze začátku měsíce února. "Nejedná se však o nový problém, podobná situace v Plzni byla již v době světové finanční krize, kdy mnoho zahraničních dělníků přivedených do ČR v předchozím období zůstalo bez práce, bez domova a často i bez možnosti návratu do své vlasti. V mezidobí ministerstvo vnitra i Plzeň problémy evidentně neřešily a nyní před volbami nahánějí body u voličů spektakulárními akcemi v průmyslových zónách. Přitom řešení leží trochu jinde," říká plzeňská zastupitelka za TOP 09 Ilona Jehličková.

Podle informací z Úřadu práce je evidováno v Plzni 15 500 cizinců ze zemí EU a 600 dalších ze třetích zemí. Cizinci se na území města i regionu dopouštějí rušení nočního klidu, porušování veřejného pořádku, ale také dopravních přestupků a stále častěji páchají trestnou činnost. Podle údajů Policie ČR je nárůst přestupků u cizinců více než padesátiprocentní.

Velkou míru odpovědnosti za tento stav nesou pracovní agentury, které sem pracovníky přivezou a dále se o ně nestarají. "Pro firmy, které pak levnou pracovní sílu zaměstnávají, je celý tento systém velmi atraktivní. Nesoulad mezi poptávkou a nabídkou na trhu práce je veliký, dnes nechybí pouze kvalifikovaní zaměstnanci, ale i ti v nekvalifikovaných profesích. To samozřejmě vytváří tlak ze strany firem na přijímání cizinců. Nikdo však neřeší, co s těmi, kteří o práci následně přijdou. Je tedy nutné přijmout zákon, který by jasně definoval odpovědnost pracovních agentur za přivezené pracovníky. Vláda musí předložit legislativní návrh, týkající se povinností pracovních agentur. A to rychle, neboť bez právního rámce jsou konference sotva pouhým vyměňováním informací," dodává Jehličková.

Je podle ní zcela zřejmé, že Plzeň potřebuje nejen konference, ale především rychlé a faktické řešení tohoto problému.
 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka