Job centrum pomáhá v Plzni dlouhodobě nezaměstnaným

Diecézní charita Plzeň začala provozovat novou službu. Služba je zaměřena dlouhodobě nezaměstnané lidi, kteří jsou ohroženi sociálním vyloučením.

Jarní servisní akce AUTO CB

Cílem je motivovat je a podporovat při hledání zaměstnání. „Job centrum poskytne poradenství při hledání zaměstnání, pomoc s jeho výběrem, sepsání životopisu nebo přípravu na přijímací pohovor“, řekla vedoucí projektu Jaroslava Medunová. „Počítáme s tím, že ve složitějších případech využijeme i konzultace s právníkem“. Job Centrum si průběžně bude vytipovávat potenciální zaměstnavatele. Vznikne tak databáze firem, ve kterých by mohli být klienti zaměstnáni. „Jsme sice teprve na začátku, ale za poslední měsíc nás navštívilo už 13 nezaměstnaných“, doplňuje Jaroslava Medunová. „ O naší činnosti se zájemci dozvídají na úřadech a institucích, které se věnují sociální oblasti“. Mezi spolupracující instituce patří např. úřad práce. Job Centrum podporuje město Plzeň prostřednictvím odboru sociálních služeb. Kancelář je v areálu DCHP v Cukrovarské 16, klienti mohou kontaktovat vedoucí projektu v pondělí a ve středu od 8 do 15 hodin, ve čtvrtek od 8 do 14 hodin.

Během daného období navštívilo Job centrum 52 klientů, z toho bylo 12 klientů bez domova, 5 se záznamem v trestním rejstříku, 1 cizinec ze třetí země, 13 cizinců z EU, 9 invalidních důchodců a 16 ostatních (dlouhodobě) nezaměstnaných. S klienty se pracovalo tak, že jim podle potřeby byly nabídnuty kontakty na pracovní agentury (především klientům hledajícím práci s ubytováním), na sociální firmy a chráněná místa (především invalidním důchodcům), vyhledávány konkrétní inzeráty přes různé internetové servery v čele s přehledem volných míst na stránkách ÚP. Eventuálně byly telefonicky či mailem kontaktovány navázány kontakty ve firmách, byli oslovováni potenciální zaměstnavatelé vzhledem k pracovnímu zaměření konkrétních klientů apod. Klienti také měli možnost, pokud toho byli schopni, vyhledávat si inzeráty sami na počítači v Job centru s možností zatelefonovat si na cca 3 vybrané kontakty. Pokud měli zájem, byla klientům založena internetová schránka, aby se mohli jejím prostřednictvím ucházet o zaměstnání (posílat CV a motivační dopis na vybrané nabídky).  S klienty, kteří měli zájem, byl sepsán životopis. Klienti jsou, pokud možno, vedeni spíše k samostatnosti tj. k samostatnému vyhledávání vhodných inzerátů a kontaktování potenciálních zaměstnavatelů. Klientům je také poskytnuto poradenství ohledně pracovně právních vztahů – pracovní smlouva, DPČ, DPP, kde si bohužel někteří neuvědomí to, že pokud nejsou zaměstnáni na HPP, není jim placeno zdravotní pojištění a narůstá jim dluh.

Přínos pro klienty byl především v tom, že mnoha klientům, vesměs lidem, kteří se neorientují na internetu a neví si s hledáním práce rady, byla v Job centru osvětlena situace na trhu práce, byla jim poskytnuta pomoc s hledáním vhodných inzerátů a se zorientováním se ve vlastní situaci, se sepsáním životopisu, pokud měli zájem. Bylo jim poskytnuto poradenství ohledně evidence na ÚP a možností s tím spojených. Mnozí klienti potřebovali poradit a pomoci v oblasti pracovně-právní, a to především pokud se jednalo o bývalé zaměstnance některé pracovní agentury (zadržování DPČ, pomoc s podáním výpovědi). Klienti bohužel ve valné většině neposkytují žádnou zpětnou vazbu, je tedy těžké odhadnout, v kolika případech byli s hledáním práce úspěšní. Odhaduje se asi 10 úspěšných klientů.


Tísňová péče  

V prvním pololetí 2015 tísňovou péči využilo 63 uživatelů a ošetřovatelé absolvovali 43 krizových výjezdů.  Předpokládané náklady do konce roku budou činit 300 000 Kč. Klienti zaplatí 100 000 Kč, ÚMO Plzeň-3 se bude podílet 60 000 Kč, ÚMO Plzeň-2 10 000 Kč. Částku 130 000 Kč bude Městská charita Plzeň žádat na OSS MMP. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka