Jsem bílý, jsem černý, ne-jsem - Pavel Hauer tehdy a teď

Visio Art Gallery zve na výstavu plzeňského výtvarníka Pavla Hauera.

Cílená propagace v Plzni

Plzeňský výtvarník Pavel Hauer představuje v Plzni po delší době větší soubor prací. 

Výběr je průřezem tvorby několika let, najdeme zde starší rozměrné figurální malby, nové geometrické malby-objekty, piktorialistické fotografie i s příslušnou historickou technikou gumotisku, rozměrnou piktorialistickou fotogafii na zcela neadekvátním materiálu a dokonce konceptuální fotografický soubor, podle kterého se výstava ostatně jmenuje.

Co tedy takový zjevně úmyslně nesourodý soubor spojuje? Samotné využití historických postupů v kombinaci s digitální fotografií nijak zjevné není, nápovědou už ale je tisk podobné fotografie na průmyslovém materiálu, který tvoří historickým technikám jakýsi ironický protiklad. Nápadný je bizarní výklad díla Georga Baselitze, jedno ze starších děl, a konečně zcela nový soubor Jsem bílý, jsem černý, ne–jsem, který je vlastně záznamem happeningu. Ani geometrie paravánů není prý nefigurativní, má to být pokus o realistické zobrazení čtverců a kruhů.

Zdá se, že relativizováním významu výtvarného díla a vlastně i celého kontextu výtvarného umění se Hauer vrací ke svým starším instalacím, jako byly například Anna a 22 studií pro Šťastný Domov, Dům nebo Shakespeare – Hauer, sonety.


A. Kirchner

-----------------------------------------------------------------------

Pavel Hauer (3. 4. 1960)
, studia na PF Plzeň,
Učitel počítačové grafiky a dějin umění na SSUPŠ Zámeček a na gymnáziu Luďka Pika v Plzni, od roku 2012 člen Unie výtvarných umělců.

- V minulých letech se zabýval grafikou a malbou, od roku 2005 také fotografuje a snímky pak zpracovává starými fotografickými technikami jako je cyanotypie, olejotisk a především gumotisk. V poslední době se vrací k malbě.
- Od roku 1990 vystavoval pravidelně v plzeňských galeriích Azyl, Maecenas a Dominik. Velkou bilanční výstavu maleb na papíře a fotografických tisků představil v roce 2012 v sýpce kláštera v Plasích.
- Společně vystavoval např. s Romanem Brichcínem v bývalém Domě kultury v Plzni, s Milanem Kaslem ve výše zmíněných galeriích, s Hudcem, Kroftou a Kasalem v Luně. 
- Významné byly výstavy s pedagogy Zámečku v Západočeském muzeu, s fotografy UVU Plzeňské oblasti v Amberku, společná výstava s Ivanem Valou, Janem Schýbalem a Radkem Koderou v chebské G4 a kolektivní výstava v galerii Vokno v Osvračíně.

Na vernisáži zahraje světoznámá skupina Pan Cicvárek ovčí člověk
                      
Visio Art Gallery, Na Roudné 18, Plzeň

+420 377 539 516 
+420 606 737 554
www.visioart.cz  
 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka