Jubilejní desáté kolo Enersolu v kraji zná už své vítěze

V prostorách Středního odborného učiliště elektrotechnické v Plzni proběhla ve čtvrtek 2. března 2017 krajská přehlídka žákovských projektů programu enviromentálního vzdělávání Enersol 2017.

Cílená propagace v Plzni

Konala se pod osobní záštitou Ivany Bartošové, náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství a cestovního ruchu, a Radky Trylčové, radní pro oblast životního prostředí a zemědělství.

V krajském kole ENERSOLU se prezentovalo 13 žákovských projektů ze 6 škol. Kromě jednoho týmu z Domažlic, byly všechny ostatní přímo z Plzně, a to nejenom ze středních odborných škol, ale i z gymnázií.
 „Oceňuji obdobné aktivity jako je probíhající soutěž Enersol, která aktivně zapojuje mladé lidi do projektů týkajících se úpory energií všeho druhu, využití obnovitelných zdrojů energií a zmenšování vlivu působení energetických zdrojů na naše životní prostředí (snižováním emisí),“ řekla na úvod Ivana Bartošová.
„Velmi si vážím nadšených učitelů, kteří dokáží probudit ve svých žácích zájem jak šetrně nakládat s přírodou, aby nám zůstala zachována pokud možno taková, jaká je, a svým vedením jim napomáhají dosahovat dobrých výsledků i v mimoškolních aktivitách. Samozřejmě velké díky patří i samotným žákům, kteří se do těchto nelehkých úkolů zapojují. Všem postupujícím žákům držím palce a věřím v jejich dobré umístění i na celostátní a mezinárodní úrovni,“ promluvila k přítomným Ivana Bartošová.

Obsahové zaměření letošního ročníku soutěže přineslo odpověď na otázku „Jak žáci a studenti hodnotí využívání obnovitelných zdrojů energie, opatření vedoucí k energetickým úsporám a snižování emisí v dopravě ve svém okolí?“. Jedním z cílů Enersolu je prokázat společenskou potřebu vzdělávání na téma obnovitelné zdroje energie.

Dle slov duchovního otce a zakladatele Enersolu Jiřího Herodese bylo dnes „v Plzni prezentováno nejvíce třírozměrných modelů v porovnání s ostatními krajskými koly, které již proběhly“. „Také oceňuji velkou podporu zřizovatele, což v řadě krajů není samozřejmé,“ obrátil se Jiří Herodes na přítomné představitelky Plzeňského kraje Ivanu Bartošovou a Radku Trylčovou.
Žáci soutěžili ve třech kategoriích. V kategorii „Enersol a praxe“ bylo zapojeno nejvíce týmů, v „Enersolu a inovaci“ se prezentovalo 5 týmů. V těchto dvou kategoriích byly jejich práce (v rozsahu 5 – 15 stran) zaměřeny na popis a analýzu instalovaných systému využívajících obnovitelné zdroje energie, včetně konstrukčního řešení, vyjádření uživatelů, spoluobčanů nebo odborníků. Soutěžící vlastními slovy vyhodnotili jejich přínosy i nedostatky. Práce doplnili dokumentací, tabulkami obsahujícími odborné informace o výkonu, ekonomice užití i nákladovosti na opravy, nebo vyjádření občanské veřejnosti na dotazníkové průzkumy. Ti nejlepší nezapomněli na vlastní stanoviska, oponenturu, doporučení a vlastní připomínky k popisovaným řešením.

Z důvodu zapojení se co nejširšího okruhu škol bez ohledu na školní programy, vyhlásili pořadatelé také třetí kategorii „Enersol a popularizace“, kdy dochází k uměleckému ztvárnění vyhlašovaného tématu projektu. Podmínkou byl vztah odevzdané soutěžní práce k obnovitelným zdrojům energie. Žáci a studenti si mohli zvolit formu svého zapojení do soutěže, která je jim blízká z hlediska jejich nadání a schopností, například dokumentační fotografie, malířské, kreslířské nebo jiné umělecké práce vztahující se k tématu, ale také vzdělávací programy pro děti, propagační předměty, audiovizuální pořady, webové stránky, logolink Enersol apod.
K hodnocení úspěšnosti projektů a propagaci Enersol je zvolena organizace soutěžních přehlídek žákovských projektů v krajských kolech a na celostátní konferenci.

Čtyři nejlepší týmy z kategorie „Enersol a praxe“, tři týmy z druhé kategorie „Enersol a inovace“ doplněné jedním týmem za „Enersol a popularizaci“ postupují do celostátního kola, které se uskuteční 14. až 15. března 2017 v Pelhřimově. Na něj naváže mezinárodní kolo, které proběhne ve dnech 20. až 21. dubna 2017 v Hluboké nad Vltavou.


Enersol je mezinárodní soutěž, jejímž hlavním cílem je vzdělávat cílovou skupinu v tématech alternativních energií, energetických úspor a snižování emisí v dopravě, a to formou spolupráce s praxí nebo s využitím zkušeností z obdobných projektů realizovaných v rámci aktivit Asociace Enersol.
Zúčastněné školy v Plzeňském kraji:
• Gymnázium Luďka Pika, Plzeň
• Gymnázium Mikulášské náměstí, Plzeň
• SOUE Plzeň
• SPŠ dopravní Plzeň
• Střední škola informatiky a finančních služeb, Plzeň
• SOU Domažlice

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 02.03.2017 16:39



3 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka