Kamnářů je v Česku nedostatek. Jedni z mála se učí v Horní Bříze

Přestože na trhu roste poptávka po krbech či kachlových kamnech, tak je mistrů kamnářů čím dál méně.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jednou z posledních škol, která toto řemeslo učí, je středisko v Horní Bříze. Tamní škola láká zájemce o kamnařinu mimo jiné možností odjet na zkušenou na druhý konec Evropy.

„Situace řemeslných oborů je v České republice složitá. A to i přesto, že si šikovný řemeslník vydělá víc než třeba ekonom. Vidíme to i u našich kamnářů. Ročně nám ke studiu nastoupí zhruba desítka žáků, a to jsme jednou z mála škol, která tento obor v tuzemsku vyučuje. Přitom na trhu se po absolventech jen zapráší. Dnes je velký trend stavby různých krbů, kamen na dřevo, zahradních grilů nebo kachlových kamen na chalupách. Jde o zakázky v řádech vyšších desítek či dokonce stovek tisíc korun, takže o výdělek není nouze. I přesto se zájemci nehrnou. Kamnářství totiž vyžaduje trpělivost a um,“ říká k situaci v oboru Mgr. Ivana Škreňová, zástupkyně ředitele SOU stavebního Plzeň pro pracoviště v Horní Bříze. Právě v tomto městě, které je s keramikou bytostně spojené, se kamnáři na budoucí mistry svého řemesla učí. A jak uvádí paní Škreňová, škola se snaží žáky i zájemce o studium v oboru všemožně motivovat. „Od tohoto školního roku jde také o příležitost jet si vyzkoušet praxi do dalekého Portugalska. Připravili jsme totiž projekt Erasmus+, který našim žákům umožní jet na 2 týdny zcela zdarma na jih Evropy a tam získávat zkušenosti přímo při výrobě kamen. Nejde přitom o nijak zanedbatelný projekt. Náklady na jednoho žáka činí zhruba 1300 Eur. Účastníci sami nic neplatí, projekt financuje Evropská unie. O účast je díky tomu velký zájem,“ doplňuje paní Škreňová. Před několika dny se ze severního Portugalska vrátila první skupina. „S našimi kamnáři tam byli ohromně spokojení. Potěšilo nás, že i žáky tato praxe bavila. Dokonce tam padly nabídky na možnost zaměstnání po dokončení školy. Myslíme si, že by nebylo na škodu, aby žáci třeba rok, dva sbírali zkušenosti v zahraničí a následně se sem vrátili. Tuzemskou kamnařinu to může jedině obohatit,“ dodává zástupkyně ředitele.

Škola plánuje do Portugalska poslat další skupinu kamnářů na jaře 2019. S kamnáři do Portugalska v obou skupinách cestují i keramici. „To je už víceméně tradice. Tamní společnost Tulipa si totiž naše žáky nemůže vynachválit,“ uzavírá paní Škreňová.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka