Stodská nemocnice léčí novorozeneckou žloutenku modrým světlem

Nadační fond Kapka naděje pomáhá zvýšit kvalitu péče o novorozence v nemocnicích Plzeňského kraje.

Cílená propagace v Plzni

Naposledy to bylo v minulém týdnu, kdy novorozeneckému oddělení Stodské nemocnice pořídila Kapka naděje  fototerapeutickou lampu, tzv. modré světlo, sloužící k léčbě novorozenecké žloutenky. Hodnota přístroje je zhruba 70 tisíc korun. Podobnou lampu rovněž s LED technologií svícení už dříve fond pořídil také nemocnici v Klatovech.

"V naší porodnici se v posledních dvou letech zvyšuje počet porodů a s tím i počet novorozenců, jejichž stav vyžaduje fototerapii. A protože jeden z dosavadních přístrojů již dosluhoval a ztrácel potřebnou účinnost, bylo nutné jej nahradit. Velmi si proto ceníme pomoci Nadačního fondu Kapka naděje a děkujeme za ni," říká primářka dětského oddělení Stodské nemocnice Helena Vrbová.

Fototerapeutická lampa sloužící k léčbě novorozenecké žloutenky vyzařuje modré světlo. U novorozenců vystavených tomuto světlu dochází k urychlení přeměny bilirubinu (žluté barvivo způsobující žloutenku) a jeho vylučování z těla ven. Jedná se o nejšetrnější a nejdoporučovanější způsob léčby novorozenecké žloutenky.

Moderní LED technologie pak dělá léčbu ještě šetrnější oproti starším trubicovým zářičům. Je účinnější a terapie tak mohou být kratší a s tím i poporodní hospitalizace na oddělení. Nový přístroj má dále minimální hlučnost, je energeticky úspornější a v provozu vydrží i 60 tisíc hodin. Trubice ve starších zářičích se přitom musely měnit po dvou tisících hodinách provozu.

Podíl novorozenců, kteří trpí novorozeneckou žloutenkou, se mění v závislosti na skladbě pacientů. Pohybuje se kolem 20 procent. "V tomto roce se u nás narodilo přes 580 dětí a fototerapii absolvovalo 85 z nich," upřesňuje primářka Helena Vrbová.

Nadační fond Kapka naděje založila v roce 2000 Vendula Pizingerová (tehdy Svobodová) s cílem podporovat léčbu dětských onkologických pacientů. Její dcera Klára v roce 1998 onemocněla těžkou formou leukémie a později jí podlehla. Z počátku fond podporoval jen hematologické a onkologické pracoviště pražského Motolu. Po roce 2002 postupně rozšířil svoji pomoc i na dětská onkologická pracoviště dalších nemocnic a později obecně i na dětská oddělení regionálních nemocnic, jakými jsou rodinné nemocnice Plzeňského kraje.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka