Kardinál Ravasi přivezl Prazdroji poděkování za velikonoční pivo

Prezident vatikánské Papežské rady pro kulturu kardinál Gianfranco Ravasi navštívil o víkendu Plzeňský Prazdroj. Společně s plzeňským biskupem Mons. Františkem Radkovským si prohlédl místo, kde se vaří nejslavnější český ležák.

Jarní servisní akce AUTO CB

Předal také generálnímu řediteli pivovaru Paolovi Lanzarottimu  poděkování Svatého stolce za vytvoření kulturní velikonoční tradice. Plzeňský Prazdroj totiž posílá do Vatikánu každý rok před velikonočními svátky symbolický pozdrav plzeňských pivovarníků a občanů Plzně - várku požehnaného piva Pilsner Urquell.  

Italský kardinál Ravasi zavítal u příležitosti návštěvy Plzně - Evropského hlavního města kultury 2015 do plzeňského pivovaru. Seznámil se tak s výrobou ležáku Pilsner Urquell, jehož limitovaná požehnaná várka putuje každý rok do Vatikánu jako velikonoční pozdravení od plzeňských občanů a který je pak ve Vatikánu servírován u příležitosti oficiálních událostí spojených s Velikonocemi. Zároveň předal společně s plzeňským biskupem Mons. Františkem Radkovským generálnímu řediteli Paolovi Lanzarottimu poděkování Svatého stolce za vytvoření této milé velikonoční tradice, která vznikla už před pěti lety.

„Posledních pět let se snažíme udržet krásný zvyk, který vznikl v našem pivovaru už v roce 2011. Každým rokem totiž zasíláme do Vatikánu speciální velikonoční pozdrav v podobě požehnané várky ležáku Pilsner Urquell, kterou vždy doprovází ještě originální dárek pro papeže. V loňském roce náš obchodní sládek Václav Berka takto předal ve Vatikánu symbolických 2015 třetinkových lahví plzeňského piva, jehož surovinám požehnal právě Mons. František Radkovský, a také ručně dělaný papežský pivní pohár z dílny Bořka Šípka,“ popsal tradici Paolo Lanzarotti, generální ředitel Plzeňského Prazdroje, který provedl kardinála Ravasiho pivovarem a převzal od něj poděkování. „Naše plzeňské pivo se už dříve ve Vatikánu nepravidelně objevovalo a my se nyní snažíme na tuto tradici navázat a vybudovat pravidelnou velikonoční zvyklost požehnaného daru z Plzně. Například již na konci 19. století plzeňský ležák při své rekonvalescenci pravidelně požíval papež Lev XIII.,“ dodal Lanzarotti.

Kromě pivovaru navštívil Gianfranco Ravasi také plzeňskou radnici, kde se setkal s primátorem Martinem Zrzaveckým a kde pronesl přednášku na téma Křesťanské kořeny evropské kultury a její budoucnost. Společně s biskupem Františkem Radkovským pak ještě celebroval v katedrále sv. Bartoloměje sobotní mši svatou a navštívil výstavu o západočeském barokním umění Vznešenost a zbožnost v galerii Masné krámy.

Kardinál Ravasi je odborník v biblických vědách a pracoval jako biblický archeolog v Sýrii, Iráku, Libanonu a Turecku. Jako prezident Papežské rady pro kulturu vyniká snahou o dialog s lidmi otevřenými pro hledání duchovního rozměru skutečnosti.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka