„KAŠPAR M. STERNBERG A BŘEZINA“ STRÁNKY ZÁPADOČESKÉHO MUZEA V PLZNI (ZČM)

Stránky připravila Západočeská pobočka České botanické společnosti a Západočeské muzeum v Plzni; obě instituce také budou pečovat o jejich aktualizaci.

Jarní servisní akce AUTO CB

                                                        Umístění stránek na elektronické adrese: zde

Kašpar Maria hrabě Sternberg (6. 1. 1761 Praha – 20. 12. 1838 Březina) byl členem dómské kapitoly v Řezně a dvorním a komorním radou řezenského biskupa, představitele tehdy samostatného Řezenského knížectví.

V Řezně založil botanickou zahradu, která je dnes součástí veřejného parku. Po smrti svého bratra Jáchyma zdědil panství Radnice a roku 1810 se usadil na zámku v Březině u Rokycan. V jeho okolí založil rozměrnou botanickou zahradu s vytápěnými skleníky, jež je v současnosti zámeckým parkem.

Západočeská pobočka České botanické společnosti se rozhodla navázat na práce starších botaniků a ověřit květenu v zámeckém parku na Březině a v jeho okolí. Po shromáždění historických dokumentů a související literatury jsou první části této dlouhodobé práce zpřístupněny veřejnosti na stránkách Západočeského muzea v Plzni.

Západočeská pobočka České botanické společnosti a Západočeské muzeum v Plzni se tak zařazují k dalším institucím a badatelům, kteří se osobností Kašpara M. Sternberga a jeho dílem zabývali a zabývají. Je to příspěvek k poznání člověka mimořádných schopností, který kromě mnoha jiných zásluh uvedl ve své době Březinu a Radnicko ve známost přírodovědců zcelé Evropy.

Těžištěm stránek jsou zatím rukopisné seznamy pěstovaných rostlin. Seznamy z let 1809, 1817 a 1825 se zachovaly v Knihovně Kašpara M. Sternberga na hradě Českém Šternberku. Skenované seznamy laskavě poskytl badatelům pan Zdeněk Sternberg. Další soupis rostlin na Březině byl vydán tiskem v r. 1824. Kopie tohoto díla poskytla Národní knihovna České republiky v Praze. VArchivu Národního muzea je uloženo 17 rukopisných seznamů zlet 1814–1838. Archiv je spolu sdalšími unikátními dokumenty poskytl vnaskenované podobě.

Seznamy představují autentické doklady o pěstování rostlin na Březině. Tvořípoměrně souvislou řadu od návratu Kašpara M. Sternberga do Čech v roce 1809 až do jeho úmrtí (1838).Po jejich obdržení se badatelé rozhodli přepsat je do elektronické podoby. Tak je bude možné lépe použít pro porovnání se současnou květenou Březiny, zejména však budou moci být zpřístupněny pro vědeckou obec a případné další badatele a zájemce.Z 21 seznamů je nejvýznamnější tištěný seznam rostlin z roku 1824, který obsahuje přes 5 000 taxonů. Souhrnný soubor sestavený ze všech seznamů obsahuje přes15 000 položek.

Stránky dále obsahují soupis shromážděných zdrojů informací (knihy, články, školní práce aj.) a přehledy událostí, míst a osobností.

Jsou prezentovány také historické fotografie a dokumenty ze sbírek Západočeského muzea vPlzni a snímky zterénních prací.

Se souhlasem autora Ing. Karla Drhovského je dále zveřejněna jeho studie "Březina, okres Rokycany. Zámecký park." (1983–1984), která obsahuje zatím jediné výkresy parku srozmístěním dřevin.

Protože se již tímto tématem zabývaly některé středoškolské a vysokoškolské (diplomové a bakalářské) práce, byl vytvořen seznam námětů pro možné další práce k poznání osobnosti Kašpara M. Sternberga a jeho působení na Radnicku.

V dalším období se bude pracovní skupina věnovat botanické rešerši a doplňování přehledů ze shromážděných zdrojů a bude pokračovat v terénním průzkumu na Březině a jeho zpracování.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 06.02.2016 04:30




3 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka