Katedrála sv. Bartoloměje projde stomilionovou rekonstrukcí

Plzeň plánuje přispět na opravu gotické katedrály svatého Bartoloměje na náměstí Republiky částkou 1,5 milionu korun.

Cílená propagace v Plzni

Celkový projekt za více než sto milionů korun, jenž bude financován především ze státní dotace, počítá s opravou interiérů i částí exteriéru, zvýšením komfortu pro návštěvníky i rozšířením prohlídkové trasy. Návrh na příspěvek města odsouhlasila Rada města Plzně, schválit jej ještě musí zastupitelé.

„Od dokončení stavebních úprav počátkem 20. století nebyl interiér kostela a jeho mobiliář opravován a je to vidět na jeho špatném stavu. Dřevěné prvky jsou v některých případech napadeny dřevokazným hmyzem, zlacení je zaneseno prachem, olejomalby jsou ztmavělé,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa.

Projekt počítá s obnovením interiéru včetně vybraných prvků exteriéru – to představuje rozsáhlé restaurátorské práce na zdech, objektech i mobiliáři. V exteriéru bude restaurována socha sv. Bartoloměje na průčelí katedrály a volná sousoší. Dále bude mimo jiné vybudováno sociální zázemí pro návštěvníky, nové osvětlení, opraveny lavice, doplněno vytápění kostela. Rozšíří se prohlídkový okruh katedrály o podkroví, v němž vznikne nová expozice. Bude zpracován interaktivní materiál (videodokumentace) za využití digitalizace a moderních technologií.

Katedrála sv. Bartoloměje je gotickou památkou ze 14. – 15. století se síňovým trojlodím. V letech 1520 – 1529 byla ke kostelu přistavěna pozdně gotická tzv. Šternberská kaple. Koncem 19. století a počátkem 20. století prošel kostel opravami podle návrhů Josefa Mockera a Kamila Hilberta. Interiér kostela je rovněž mimořádnou architektonickou památkou. Oltářní architektura, obrazy, sochy, kostelní lavice, zpovědnice i do stavby pevně zabudované umělecké a uměleckořemeslné prvky ¬jsou z valné většiny movitými kulturními památkami.

Celkové náklady představují 102,515 milionů korun. Biskupství plzeňské obdrží dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj České republiky ve výši 95 procent nákladů, pět procent tvoří povinná spoluúčast.      


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka