Kino Beseda přináší to nejlepší ze současné francouzské produkce

7 dní a 7 filmů. Tak bude letos vypadat přehlídka snímků, které patří k tomu nejzajímavějšímu, co v letošním a loňském roce ve francouzském filmu vzniklo.

Cílená propagace v Plzni

Od 20. do 27. října 2018 bude Kino Beseda promítat francouzské snímky, které byly nominované na filmové ceny a sklízely úspěchy na festivalech, u filmových kritiků i u diváků.

Podzimní přehlídka francouzských snímků se v Kině Besedě stala už tradiční akcí. Letos budou mít plzeňští filmoví fanoušci opět možnost vidět to nejzajímavější ze současné francouzské kinematografie.

7 dní francouzského filmu zahájí Rock’n Roll, inteligentní komedie o stárnutí, která je částečně autobiografickým příběhem herce a zároveň režiséra Guillauma Caneta, jehož manželku zahrála jeho skutečná partnerka Marion Cotillardová. „Náš mediální obraz často neodpovídá tomu, jací doo¬pravdy jsme. Marion má image sladké a laskavé ženy, kterou opravdu je, ale lidé by byli překvapení, kdyby vě¬děli, že žije absolutně naplno, umí si dupnout a někdy je docela užvaněná. Jsem jí opravdu vděčný, protože bez její ochoty udělat si ze sebe legraci by projekt vůbec ne¬měl smysl,“ říká Guillaume Canet. „Chtěl jsem si pohrát s naším mediálním obrazem a s naší slávou, předstírat, že pootevíráme dveře a… většinu věcí si vyfabulovat. A tím se z dokumentu logicky stala fikce.“

Následovat ho bude výjimečný snímek Bratři Lumiérové, sestavený ze 108 krátkých snímků, které vynálezci kinematografie před více než 120 lety vytvořili. „50 vteřin dlouhé filmy jsou precizně zrestaurované a dovolí divákům zažít stejný úžas, jaký vyvolávaly v počátcích filmové tvorby,“ vysvětluje Denisa Mračnová, manažerka Kina Beseda. Pásmo snímků není jen svědectvím o technickém pokroku přelomu 19. a 20. století, ale přináší nezapomenutelný pohled na Francii a svět na počátku moderní doby.

Přehlídka bude pokračovat romantickou komedií Láska bez bariér o tom, jak se nenapravitelný sukničkář pokusí svést mladou ženu předstíráním, že je na invalidním vozíku. A pak se beznadějně zamiluje. Vážnější téma řeší film Střídavá péče o sporech mezi rozvedenými rodiči, který získal ceny Stříbrného a Zlatého lva na festivalu v Benátkách a stal se i vítězným snímkem na letošním Febiofestu. Divácky úspěšný životopisný film Gauguin líčí život francouzského malíře na exotickém ostrově Tahiti, kde potkal svoji ženu a múzu. Celkem 10 nominací na filmové ceny César si vysloužila komedie Dokud nás svatba nerozdělí od režisérů filmu Nedotknutelní o tom, co všechno se může stát při organizaci luxusní svatby. Přehlídku 7 dní francouzského filmu zakončí příběh z konce 1. světové války Na shledanou tam nahoře, který posbíral 5 filmových cen César a zvítězil také na festivalu v San Sebastiánu.

Všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky.

Vstupenky v ceně 99 korun jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz a na předprodejním místě na náměstí Republiky 41 nebo v Měšťanské besedě, Kopeckého sady 13 v Plzni.

Program 7 dní francouzského filmu

20. 10. 17:00 Rock’n Roll (2017)
Skvěle obsazená inteligentní francouzská komedie vypráví příběh muže, který si po čtyřicítce uvědomí, že je starý. V částečně autobiografickém příběhu hraje hlavní roli Guillaume Canet, který film zároveň režíroval. Od mladší herecké kolegyně se dozví, že je starý, už „nejede rock’n roll“. Domácký život s Marion (kterou hraje Marion Cotillardová, jeho skutečná partnerka), syn, koně, dům na venkově, to vše je pro mladé herečky totálně antisexy. Guillaume si umíní, že se musí radikálně změnit. Hned. Proměna ale zachází tak daleko, jak nikdo z přítomných nečekal.

21. 10. 17:00 Bratři Lumiérové (2016)
Psal se rok 1895, když si bratři Auguste a Louis Lumiérovi nechali patentovat vynález, který změnil svět - kinematograf. Kinematograf nepředstavoval jen technický pokrok, ale otevřel nové století, v němž se realita mohla měnit na virtuální svět obrazů a stírat hranice mezi představou a skutečností. Dokumentární pásmo 108 krátkých snímků, které vytvořili před více než 120 lety bratři Louis a Auguste Lumiérové, precizně zrestaurovaných, nabízí mimořádně hodnotné svědectví o kulturním a technologickém rozvoji na přelomu 19. a 20. století a umožní divákům zažít stejný úžas jako publiku tehdy. Zasvěceným a vtipným komentářem jej opatřil umělecký ředitel festivalu v Cannes Thierry Frémaux.

22. 10. 19:15 Láska bez bariér (2018)
Jocelyn je úspěšný podnikatel, sukničkář a nenapravitelný lhář, který se pomocí přetvářek a výmyslů pokouší ulovit téměř každou ženu, co projde kolem. Když jej náhodou přistihne nová, mladá a krásná sousedka Julie, jak sedí na invalidním vozíku po matce, a chce o něj začít pečovat, využije situace. Vše se zkomplikuje, když přijme její pozvání na oběd k rodičům, kde se setká s Juliinou sestrou Florence. i ona sedí na vozíku. Jenže na rozdíl od Jocelyna se z něj nedokáže jen tak zvednout. A Jocelynovi se přihodí to, co nečekal. Beznadějně a romanticky se do Florence zamiluje. Ale jak jí má prozradit, že jim na procházku stačí jen jeden vozík?

24. 10. 19:15 Střídavá péče (2018)
Julienovi rodiče se rozvedli a chlapec je svěřen do péče matky. Jeho otec usiluje o střídavou péči, avšak matka se syna před ním snaží chránit. Julien je svědkem stupňujícího se konfliktu mezi jeho rodiči. Eskalující spory mezi násilnickým otcem a nešťastnou matkou jej dovedou až na okraj propasti. Aby zabránil nejhoršímu, je donucen jít na hranici svých možností a odhodlaný udělat cokoliv. Film získal ocenění Stříbrného lva za nejlepší režii a Zlatého lva za nejlepší debut na Filmovém festivalu v Benátkách v roce 2017. Stal se také vítězným snímkem sekce Nová Evropa na letošním jubilejnim 25 .ročníku mezinárodního festivalu Febiofest.
 
25. 10. 19:15 Gauguin (2018)

Rok 1891. Nekompromisní vizionář Paul Gauguin opouští Paříž, rodinu i přátele usazuje se na exotickém ostrově Tahiti. Chce malovat v divočině, zcela svobodně, daleko od morálních, politických a estetických kódů civilizované Evropy. Vydává se do džungle, potýká se se samotou, chudobou a nemocí. Poznává zde ale také domorodou krásku Tehuru, která se stává jeho ženou i múzou., modelem pro jeho nejlepší obrazy. Film Edouarda Deluca je výpravnou, přitom ale meditativní sondou do duše vášnivého a problematického génia. Dominuje jí naprosto strhující, intenzivní výkon Vincenta Cassela.
 
26. 10. 18:00 Dokud nás svatba nerozdělí (2017)

Když organizujete dokonale promyšlenou, luxusní svatbu na francouzském zámečku ze 17. století, úplně si to říká o nějaký průšvih. A když se má něco pokazit, věřte tomu, že se to opravdu pokazí. A nezůstane jen u toho. Profesionální svatební agentura má na nezdary celých 24 hodin a během nich se toho může stát opravdu hodně.  Komedie od režisérů filmu Nedotknutelní, u které se pobaví opravdu každý, získala 10 nominací na filmové ceny César, které jsou francouzskou obdobou americké ceny Oscar.
 
27. 10. 17:00 Na shledanou tam nahoře (2017)

Listopad 1918. Do konce světové války zbývá jen pár dní. Poručík Pradelle je přesto ochotný kvůli uznání a povýšení jít přes mrtvoly a posílá svou jednotku do nesmyslného útoku. Tato zbytečná zteč nerozlučitelně spojí dva vojíny, nenápadného účetního Alberta, který skončí po výbuchu zasypaný v zákopu, a nadaného umělce z bohaté rodiny Édouarda. Ten Alberta vyhrabe a zachrání, hned nato jej ale zasáhne střepina a přijde o kus obličeje. Toto znetvoření ovlivní životní příběh obou vojáků i po demobilizaci. Albert se stane Édouardovým pečovatelem a nakonec společně připraví monumentální podvod postavený na národním uctívání válečných hrdinů pomocí pomníků. Poručík Pradelle mezitím bezostyšně vydělává na státní zakázce založené na exhumaci padlých a na výstavbě válečných hřbitovů. Jejich cesty se tak musí zákonitě protnout. Snímek si vysloužil 5 filmových cen César a zvítězil také na festivalu v San Sebastiánu.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka