Kino Beseda připomene v neděli jubileum Miloše Formana režisérským sestřihem Amadea

Režisér Miloš Forman oslavil 85. narozeniny. Kino Beseda při této příležitosti promítne jeho nejoceňovanější film Amadeus, který získal 8 Oscarů a 4 Zlaté glóby.

Jarní servisní akce AUTO CB

Režisérský sestřih, oproti původnímu filmu technicky vylepšený a prodloužený o dvacet minut, diváci uvidí v neděli 5. března 2017 od 17 hodin.

Snímek Amadeus vznikl před 33 lety jako pátý film Miloše Formana po jeho emigraci do USA a je označován jako jeden z nejlepších filmů historie. Zfilmovaný příběh Wolfganga Amadea Mozarta si vysloužil řadu filmových cen, včetně těch nejprestižnějších. Z 11 nominací na Oscara jich 8 proměnil ve zlaté sošky, získal také 4 Zlaté glóby, 4 ceny BAFTA a mnoho dalších. „Z filmografie Miloše Formana jsme vybrali ten nejúspěšnější snímek. Diváci tak budou moci vidět na velkém plátně režisérský sestřih filmu Amadeus, s 20 minutami původně vystřižených scén navíc,“ říká Ivana Hušáková, manažerka komunikace a marketingu agentury Dominik centrum s.r.o., která Kino Beseda provozuje.

Miloš Forman pro list London Daily Telegraph uvedl, že původní délka filmu nevznikla proti jeho vůli: „Zpanikařili jsme. Nechtěl jsem pokoušet trpělivost publika tříhodinovým filmem bez hvězd a o klasické hudbě právě v době, kdy startovala televize MTV.“ Až o téměř třicet let později si troufl prodloužit film a dát více prostoru třeba vztahu Mozarta a jeho ženy Constanze. Režisérský sestřih představil Miloš Forman na Berlinale v roce 2002.

Natáčení filmu Amadeus umožnilo Formanovi podívat se na čas do rodné vlasti. Přestože byl už dávno americkým občanem, nikdy nedostal od československých úřadů povolení k návštěvě.  V tomto případě však přesvědčil vedení československého filmového průmyslu o záměru americké produkce investovat peníze v místě natáčení. Vízum bylo Formanovi vydáno, práce na filmu Amadeus ale probíhaly pod dohledem tajné policie.

Amadeus

5. 3. 2017 od 17 hodin

USA, 1984 / režisérský sestřih 2002, 180 minut

Režie: Miloš Forman

Scénář: Peter Shaffer

Kamera: Miroslav Ondříček

Hrají: F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge, Simon Callow, Roy Dotrice, Christine Ebersole, Jeffrey Jones, Charles Kay, Lenka Loubalová, Kenneth McMillan, Cynthia Nixon a další. 

Píše se rok 1781 a Antonio Salieri (Abraham) působí jako dvorní skladatel císaře Josefa II (Jeffrey Jones). Když ke dvoru přijede Mozart (Tom Hulce), Salieri si s hrůzou uvědomí, že božské hudební nadání, které si přál mít on sám, dostal do vínku tento obscénní a rozpustilý vtipálek. Salieri dohnán žárlivostí k zuřivosti organizuje intriky s cílem zničit Mozarta, k čemuž je ochoten použít všechny dostupné prostředky. Možná i vraždu. Podařilo se Salierimu umlčet jednoho z největších géniů světové hudby? 

Vstupenky na projekci  v ceně 120 Kč jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz a v dalších obvyklých předprodejích.

Miloš Forman, klíčová osobnost české i světové kinematografie, oslavil 18. února 2017 své 85. narozeniny. Už jeho snímky, které natáčel v Československu do roku 1968 ve spolupráci s kameramanem Miroslavem Ondříčkem, slavily mezinárodní úspěchy. Černý Petr (1963) získal hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu, filmy Hoří, má panenko (1965) a Lásky jedné plavovlásky (1967) byly dokonce nominované na Oscara. V roce 1967 dostal Forman povolení vycestovat do USA, kde měl natočit svůj první americký film.  Byl jím v roce 1971 snímek Taking off, oceněný první cenou poroty na festivalu v Cannes. Přes jeho komerční neúspěch se Forman rozhodl v USA zůstat a po vypršení smlouvy s Universal Pictures, která mu jako československému občanovi umožňuje pobyt v USA, se stal emigrantem. Druhou šanci natočit americký film mu dává o tři roky později Michael Douglas. Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) se stává kasovním trhákem a získává Oscary (celkem 5) ve všech hlavních kategoriích. Kultovním snímkem je muzikál Vlasy (1979). Při práci na dalším snímku Ragtime (1981) se Forman opět sešel se svým dvorním kameramanem Miroslavem Ondříčkem, s nímž pokračoval ve spolupráci i na následujícím filmu Amadeus (1984), který byl oceněn 8 Oscary a 4 Zlatými glóby. Adaptace románu Velmi nebezpečné známosti s názvem Valmont (1989) doplatila na uvedení krátce po premiéře jiné, divácky úspěšné adaptace téže knihy. V 90. letech točí Miloš Forman filmy Lid versus Larry Flynt (1996), který byl dvakrát nominovaný na Oscara a oceněný dvěma Zlatými glóby, a Muž na Měsíci (1999) s jedním Zlatým glóbem. Formanovými zatím posledními režisérskými počiny jsou film Goyovy přízraky (2006) a divadelní hra Dobře placená procházka (2009) od autorské dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka